Från fältvecka i skogen till högvakt vid Stockholms slott

Efter tre månaders grundläggande soldatutbildning var det dags
för min pluton att stå högvakt vid Stockholms slott.

Efter att få landa lite i denna otroliga omställning och mitt nya liv så började jag faktiskt gilla det. De 3 första månaderna innehöll grundläggande soldatutbildning. Så vi lärde oss grunderna i allt och framförallt hur man lever ute i fält, och strid.

Att leva ute i skogen är något väldigt speciellt. Elektricitet, rinnande vatten, tak över huvudet och toalett är något jag aldrig kommer ta för givet igen. Jag minns vår första fältvecka. Det regnade hela veckan och tältet var inte helt vattentätt. Många blev sjuka då det var kallt och blött konstant och vi inte fått in de rätta rutinerna än.
Vi var mycket på skjutfältet och sköt vilket jag tycker är superkul! Speciellt eftersom vi har jättebra instruktörer. En tanke jag tänkt på mycket dock är att det är lätt att glömma bort varför vi tränas i allt detta. Man blir lite verklighetsfrånvänd när man står på skjutbanan och har kul och skjuter mot en pappfigur. En pappfigur som egentligen ska föreställa en levande människa.

Cirka 3 månader efter inryck var det dags för min pluton att stå högvakt vid Stockholms slott. 

Högvakt vid slottet

Innan dess tränade vi mängder med exercis för att allt skulle se perfekt ut. Den perioden var faktiskt väldigt rolig även fast det var jobbigt med långa dagar och massa drillande. Här har vi en bild på hur en lunchrast kunde se ut mitt mellan två pass av träning.

En tupplur på soffan mellan två pass av träning

Man står högvakt en vecka i taget, och postpassen är två timmar åt gången. Personligen tyckte jag att de två timmarna på natten gick fortast och på dagen gick det långsammare. Väldigt mycket turister kom!



Roligaste med veckan tyckte jag nästan var att få hissa flaggan, det var så otroligt fin utsikt från taket på slottet.



Vi hade väldigt kul under högvakten och allt gick bra. Ett väldigt ärofyllt uppdrag som jag är så tacksam för att ha fått uppleva.



/Hälsningar Alexandra


Kommentarer

Populära inlägg