Från högvakten till befattningsutbildning och välbehövligt jullov

I skrivande stund är jag på väg hem till Sunne för ett välbehövligt jullov på 3 veckor. Det är nu 4 månader sedan inryck, även fast det känns som 4 år. Jag har fått uppleva så otroligt mycket och träffat helt fantastiska människor. Vi är verkligen som en stor familj på 57 personer, och jag vet att många däribland är vänner för livet. 

Efter högvakten började vi med befattningsutbildningen och eftersom jag är på en Stab- och trosspluton så har nästan hela plutonen börjat med trossutbildning. När jag är klar med mina utbildningar så kommer jag vara Kompanistab-gruppchef. Något jag ser väldigt mycket fram emot är Cold Response 2022 i Norge. Det är en stor NATO-övning som nog kommer vara en väldig upplevelse att få delta i. Men innan dess väntar väldigt mycket träning och utbildning.

Ett minne jag kommer bära med mig för resten av livet var när vi hade överlevnadsutbildning och skulle sova i bivack med en stridsparskamrat en natt. Det blev jag och min fina vän Tarberg som skulle överleva natten. Vi började bygga vår bivack i spöregn och allt gick fel kändes det som. Vi slet och slet och fick tillslut ihop en väldigt fin sovplats. Helt plötsligt öppnar himlen upp sig och vi får se den vackraste solnedgången, som belöning kändes det som. Grädden på moset var när vi fick krypa ner i bivacken tillslut och göra upp en eld och ligga där och prata och prata kvällen lång.

Jag glömmer inte heller när vi en helg hade patrullfälttävlan. Vi gick långa sträckor med tung packning mellan olika stationer där olika tävlingar skulle utföras, och vi var uppe länge och hade mörkerorientering. Allt som allt gick vi över 6 mil med tung packning på 2 dagar. Jag minns när vi tog en kort vila mellan 2 marschpass, och jag satte mig på packningen i ett dike, utan att jag märker det så faller jag bakåt och somnar, sover i 10 minuter innan det var dags att marscha vidare i natten. Det fina med allt detta är att trots att alla är totalt slutkörda, och har ont precis överallt, så peppar alla varandra och hejar på den som är i en svacka. Alla finns där för varann när det gäller.




Det sista minnet jag vill dela med mig av är också från den patrullfälttävlan-helgen. Vi hade varit upp många, många timmar, gått mycket och mycket fysiskt arbete. Sen fick jag äntligen lägga mig i tältet och sova, jag tror klockan var runt 11, jag fick sova en timme, sen skulle jag upp och sitta infartspost som det heter, man postar infarten till förläggningen. Där satt jag en timme, sen skulle jag in i tältet och sitta eldpost en timme. Den timmen brukar gå väldigt fort! Jag har alltid tyckt att det är mysigt att sitta framför elden, och då brukar jag passa på att skriva brev till min kille i mitt block. Sen skulle jag äntligen få sova när klockan var 02.00. Jag hann bara lägga ner huvudet på liggunderlaget 30 sekunder max innan jag hör hur det skriks ELDSTÄLLNINGAR! Med de menas att fiender har upptäckts i närområdet och då ska man ta sina grejer och springa ut till sin redan bestämda plats och vara beredd att verka med sitt vapen. Men där låg vi i blötan och spanade och spanade, ingen kom. Sen avbröts det och vi fick en ny order om att omgruppera. Så det var bara att riva förläggningen och marscha iväg sen på en timmes sömn, sen var det dags för nästa dag.



Jag har fått många frågor om hur det är att vara tjej och göra lumpen. Jag tror att jag har haft otroligt mycket tur med vart jag hamnade och med vilka. Jag hamnade i en pluton med ovanligt mycket tjejer, och killarna är inget annat än respektfulla, accepterande och bara rentav superbra! Vi har många kvinnliga befäl och vår plutonchef är kvinna. 

I min pluton har vi en väldigt bra jargong och ton. Dock har jag hört att det inte ser lika bra i andra plutoner. Vad det beror på kan jag inte svara på. Men jag tror att hela försvarsmakten är på väg mot ett mycket mer välkomnande klimat för kvinnor. Heja försvarsmakten säger jag! Och heja alla starka kvinnor!!


Jag har även fått frågan många gånger om det görs någon skillnad på kvinnor och män. Och svaret är nej. Alla bär lika mycket, alla går lika långt, alla sover tillsammans och alla duschar på samma ställe. Den enda skillnaden kan vara att tjejer kan få längre toalettbesök för att till exempel byta mensskydd (vilket förövrigt tjejerna får gratis nu för tiden, bindor och tamponger).

Nu när mina 2 bloggveckor är slut för denna gång så vill jag tacka för att jag fick möjligheten att göra detta, och tack till alla som har läst! Det har varit jättekul att få skriva här och dela med mig lite. Om jag skulle få med allt jag ville skriva om så hade jag nog behövt 10 veckor till:) Men nu ska jag njuta av ett härligt jullov!! God jul och gott nytt år på er alla!

//Alexandra





Kommentarer

Populära inlägg