Felicia och Marie avslutar sin blogg-vecka

 LSS - förkortning för “lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade”.

Och betyder kort och gott:

Det är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Så visst finns det fler sätt att jobba inom LSS än endast personlig assistans. Det finns även boenden som är mer inriktade på stöd och service till fler personer och inte bara en kund. Du kan även ha uppdrag som kontaktperson inom LSS. Och vad gör en kontaktperson inom LSS då? Googlar man står det: En kontaktperson enligt LSS är en person som ska stödja den enskilde att kunna delta i samhällslivet. Syftet är att underlätta för personen att få ett mer aktivt och socialt liv och bryta isolering. Verksamheten bedrivs enligt 9 § 4 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

När jag hade fått känna på att jobba som personlig assistent i ett par år så anmälde jag även intresse till att vara kontaktperson. Under åren har jag haft 3 olika uppdrag som kontaktperson och även som kontaktfamilj.



Ett uppdrag som kontaktperson var precis som att träffa en kompis. Vi var ute och fikade, gick promenader, såg på film, hade spelkvällar, tränade, åt mat, och behövdes det hjälp med något särskilt som till exempel läxor, uträtta olika ärenden osv så var det sånt vi gjorde. Oftast träffades vi ett par timmar varje vecka. Med de olika individerna är tidfördelningen olika beroende på hur pass omfattande uppdraget är.

Så LSS är en bred lagstiftning som helt enkelt går ut på, som nämnt ovan, att individen får möjlighet att leva som alla andra, och där hjälpen och omfattningen kan se olika ut och vara olika stora.

För att jobba inom LSS behövs oftast ingen tidigare erfarenhet. Man lär sig så mycket på plats och växer ofta in i sin roll. Det viktiga är att du är intresserad av människor och har empati, stort hjärta och nyfikenhet.

Vi tycker verkligen att du som läser detta, som tycker att LSS verkar vara något för dig, prova på! Det brukar finnas något som passar de flesta, eftersom vi jobbar med människor, och ingen individ är den andra lik.

Tack för att ni läst och följt med oss på denna vecka där vi fått berätta och visa lite från vår synvinkel inom LSS.

Allt gott, Felicia Berg Söder & Marie Karlsson

Kommentarer

Populära inlägg