onsdag 30 november 2011

Alla vägar går till Ängen

Rokkmakkstugan i Ängen är ett välbesökt utflyktsmål.I Sunne och Arvika vet alla vad Rokkmakkstugan är.
En nyårsdag för bra många år sedan hamnade jag i baren på restaurang Gondolen vid Katarinahissen i Stockholm. Bartendern la väl märke till att jag hade värmländsk dialekt och frågade var jag kom ifrån. När jag sa Sunne så replikerade han direkt med att; vi i branschen gillar inte att Greta dumpar priserna, naturligtvis sagt med glimten i ögat. Han hade under julen varit där och åkt pulka med sina barn.

Stugan är framför allt under vintern ett välbesökt utflyktsmål. Snösäkert och trivsamt för att åka skidor, pulka eller bara för att ta en kaffe med våffla. För många är Greta ett lika bekant begrepp som anläggningen.

Rokkmakkstugan färdigställdes 1940 av friluftsentusiaster från Arvika som tidigt upptäckt snötillgången här. 1942 övergick ägandet till MHF i Arvika och från 1998 är det Rokkmakks Fritidsförening som svarar för driften genom ideella insatser.

Ända från 1942 och till för ett par år sedan är det Greta Persson som varit dess dess allt i allo. Med ålderns rätt så drog sig Greta tillbaka för ett par år sedan, men serveringen drivs vidare av Maj-Britt Jansson som också har sina rötter i bygden. Från jul och framåt så är det öppet alla helger och lov. Kommer bara snön så är spåren preparerade.

Så fort snön kommer är spåren preparerade.Greta bor fortfarande kvar som närmaste granne till Rokkmakk och ses ofta på besök vid olika evenemang. Maj-Britts strävan är att ha verksamheten igång så stor del av året som möjligt. I sommar var det många olika arrangemang och våren och hösten lämpar sig bra för vandring på de leder som finns i omgivningen.

Det är damerna som får hjulen att snurra. Nästan lika välkänd som Greta är Astrid i Ängen, ordförande i fiskevårdföreningen och ett levande lexikon om traktens historia. Så sent som nu i oktober var hon huvudperson när filmen ”Astrid i Ängen” hade premiär i vid miljöfilmsfestivalen i Torsby. Filmen är gjord av Eva Thorstensson och Kjell Landin, är 16 minuter lång och skildrar landsbygdens verklighet genom Astrids ögon.

Astrid i Ängen är ett levande lexikon om traktens historia.Naturligtvis gör ni en utflykt till Rokkmakkstugan i vinter. Hur man tar sig dit? Det vet jag sen jag hörde Greta ge telefonbesked att ”alle väger går te Änga”.

/Per-Arne

Inga kommentarer: