Att fånga rätta ögonblicket

Ska du med och åka skridskor ett par dagar? Ett telefonsamtal mitt i veckan och det var bara att säga ja. Känns ovant men väldigt bra. Tog bara reda på att vi skulle norrut och att login var ordnad.

Vi var två från Arvika-Sunne långfärdsskridsko som gav oss iväg i duggregnet från Sunne tidigt onsdag morron. I bilen berättar Olov att målet är Rogens naturreservat och att det till kvällen kommer ytterliggare sju personer från Solstaskäret i Karlstad.
Olov har läst israpporter och tror att det kan vara möjligt att ta en tur på vägen upp för att utnyttja dagsljuset. Så efter att ha fyllt på förråden i Malung så gör vi ett första försök på sjön Hormunden mellan Sälen och Särna. Det visar sig vara en fullträff. Lite vatten på isen, men 10cm tjock och en mycket trevlig sjö.
Vi hann med ca 4 mil innan mörkret la sig och det var dags att dra vidare.

Vår lägerplats i Rogen heter Kärringsjön
 Vår lägerplats i Rogen heter Kärringsjön och består av små stugor med vedeldade kaminer. Duger gott åt ett gäng gubbar som ska åka så mycket skridsko som möjligt.
Ett riktigt rutinerat gäng, med ett undantag, ger sig så iväg ut i gryningen på torsdag morgon. Ett fantastiskt landskap med ett otal tätt liggande småsjöar och med högfjällen i bakgrunden uppenbarar sig. Därtill sol och blankis.
För mig var det bara att hänga på i ledet och lita på den rutinerade färdledaren som lotsade oss mellan vikar och sund och över moränåsar. Redan efter ett par timmar undrade jag när de andra skulle bli trötta, men några sådana tecken var det ingen som visade, så det var bara att bita ihop och invänta mörkret så att det fanns anledning till hemfärd.
Efter heldag med 6 mils åkning var stugvärme, god mat och dryck välkommet. Många goda skridskohistorier följde innan jag somnade först av alla.

Hemåt, efter 6 mils åkning
Fredag nya sjöar, denna gång Västervattna och Östra Vingarna. Som tur var så var det fler som var lite möra så tempot var överkomligt. Hade varken hittat eller tagit mig fram torr utan detta rutinerade sällskap
Någon höll sig lite långt ifrån gruppen vid en passage av ett sund vilket renderade i bad. Dock snabbt avklarat med ombytet som fanns i ryggsäcken, varpå dagen fortsatte som planerat.
Tre dagar med fantastiska upplevelser.
Tre dagar med fantastiska upplevelser som nästan bara är möjliga om det går att fånga rätta ögonblicket. Idag kommer snön till Rogen och då kan skridskosäsongen vara slut här, men kan uppstå på andra sjöar efter hand som kylan går mot söder.
Organiserad skridskoåkning över flera dagar var en ny upplevelse för mig och jag förstår mina nya vänners hängivenhet. Erkänner att jag tidigare tagit lätt på säkerhet och navigation, men att jag nu med största respekt rättat in mig i ledet.
/Per-Arne Lundin

Kommentarer

Per-Arne, du är väldigt välkommen !in i ledet"! Och fler därtill läsare av Sunnebloggen.

Populära inlägg