En unik tillgång med något för alla

Ett av flera utflyktsmål i omgivningen är Ängsjön. En unik tillgång med något för alla. Fiske, bad, skridskor, skidor, skoterled, fågelskådning mm.

Ängsjön har något för alla, både vinter- och sommartid
Allt väl tillgängligt genom Ängens Fiskevårdsförening. Det man har att vårda är inte vad som helst, utan en självreproducerad rödingstam från istiden. Rödingfisket lockar vintertid många sportfiskare och vid premiären som alltid infaller den 16 december kan antalet vara tresiffrigt.

Om man tar varvet runt sjön och
håller ut i alla vikar så är sträckan 11 km.
 Ingen behöver heller avstå av ekonomiska orsaker. Ett dagkort kostar 30 kr och ett årskort 200. Då ingår också lån av båt och möjlighet till övernattning i en jättefin stuga på Kullerholmen. Föreningen sköter även badplats och bryggor.
Fiskkort köper man hos Astrid, Greta eller i Rokkmakkstugan. (Kommande bloggar). Det är bara att hoppas att isen lägger sig till premiären. Det har funnits gånger när den inte gjort det, men då har båtarna kommit i vattnet igen.

Kommer isen kommer också skridskoåkarna och blir det för mycket snö för skridskor så blir det skidåkning. Om man tar varvet runt sjön och håller ut i alla vikar så är sträckan 11 km. Denna möjlighet till motion använder jag mig av både på skridskor, skidor eller i kajak.

Kommer isen, kommer skridskoåkarna
 Ett antal skoterleder korsar också varandra på sjön. MK WestSkoter ansvarar för dom och därmed så håller sig alla nästan till 100% på lederna, vilket gör att alla friluftsintresserade kan samsas.

Det finns många skoterleder kring Ängsjön
 Vid sjöns utlopp, Ängsälven finns rester av såg och kvarn. Älven mynnar i Rottnen och passerar på vägen ner Håtjärn och Dammyren.

Dammyren klarar en tidig skridskopremiär


Dammyren är ett av de vatten som fryser tidigast i Värmland och många förlägger sin skridskopremiär dit. För ett par veckor sedan var den helt islagd och nästan bärig. Nu har mildvädret slagit till även där så nu är vi några som drar till norra Dalarna ett par dagar för att åka långfärdsskridsko, pensionsförmån.
/Per-Arne Lundin


Kommentarer

Populära inlägg