Undrar vem platsens talang egentligen är?

Nu har jag funderat länge på vem platsens talang egentligen är? Medge att det låter som att det handlar om en person, ja vem av alla duktiga Sunnebor gäller uttrycket. Tycker ni att jag är petig?

Det är riktigt att jag alltid söker språkets precision. Hur bör tolkning av begreppet Genius Loci uttryckas? En plats specifika anda kanske. Det är svårt, luddigt och abstrakt, ungefär som att definiera människans själ.

Jag hörde på radions ring P1 en kvinna uttrycka att en 1000-årig ek var värd mer än ett människoliv, när diskussionen hettade till. Detta sagt för att belysa människors diametralt skilda uppfattningar angående livets och naturens olika värden.

För nutidsmänniskor är det ovetenskapligt att besjäla naturen, men låt oss tala om till exempel bruksanda, storstadspuls, glesbygdsromantik, skogsväsen eller något annat i samma stil för att belysa språkets möjligheter.

Plattityden “Platsens talang” är i mina öron helt omusikalisk, då formulerar jag mig snällt.

Jag har grubblat på en lämplig formulering. Tolkningsfri och med entydig betydelse, och fann följande; Orts Andan inte särskilt fyndigt kanske, men om man måste översätta Genius Loci är det ett begripligt begrepp.

Sagolika Sunne… låter också som brösttoner, men fungerar ändå utmärkt. Ryktet säger att det skall komma förändringar. Annars frågar jag mig bara angående dagens logga, hur kunde man släppa igenom samma typsnitt och mönster som Lutherhjälpen använder?

/Anders

Populära inlägg