Ek och saltad äppelpaj

Tycker vanligtvis att tiden går fort. Känns som att dagar och veckor passerar utan att man hinner tänka färdigt en tanke. Mina två veckor som bloggare har inte varit något undantag. Har inte hunnit med att skriva allt jag tänkt men avrundar min sejour här på Sunnebloggen med en uppföljning av senaste inlägget och ett litet recept som passar bra i dessa skördetider.

Äppeltider


Eken i Arnstorp

Som jag nämnde i mitt senaste inlägg finns det i Arnstorp en stubbe efter en ek med fem meters stamomkrets. Numera är det kanske snarare resterna av en stubbe, men det är ändå fascinerande hur en ek kunnat hamna på och växa sig så stor på denna plats långt ute i den värmländska granskogen. Efter tips från min far ringde jag igår upp en före detta Arnstorpbo, den pensionerade polisen Kjell Carlsson, för att få reda på mer. Kjell hade varit med och räknat årsringar på ekstubben och då uppskattat åldern till över 350 år.

Historien om eken tog sin början kring sekelskiftet 1600, då en skogsfinne, kallad Mickel Finne, slagit sig ner i Arnstorp för att där bedriva svedjebruk. En av hans döttrar, som hade varit piga i Segerstad mellan Grums och Karlstad, tog med sig och planterade eken i Arnstorp.

En av Mickels söner hade också en koppling till Segerstad, men på ett mer tragiskt sätt.  Det hade nämligen kommit två kringvandrande så kallade ”löskefinnar” (gammal benämning på lösdrivande) från Ekshärad till Arnstorp. De hade lockat med sig en av sönerna ner till Segerstad, där de hört att det fanns mycket värdeföremål på gårdarna. Under en gudstjänst då allt gårdsfolk befann sig i kyrkan passade de tre på att göra inbrott och ta det de kunde få med sig innan de begav sig upp till Fryksdalen igen. På vägen ner hade de vandrat längs östra sidan Fryken och på återvägen valde de den västra innan de skildes åt i Sunne. De två ”löskefinnarna” begav sig till Ekshärad medan sonen från Arnstorp begav sig ensam hemåt. Den dåtida rättvisan kunde dock knyta dem till sina brott och det finns beskrivet i domstolshandlingar hur alla tre dömdes till döden då de begått inbrotten under pågående gudstjänst. Avrättningen ska ha skett i Öjervik med en bödel ditrest från Örebro.   

Saltad äppelpaj

Blandar och ger i detta inlägg med trädhistoria, brott och straff men vill avsluta med lite matlagning och hur man enkelt tar äppelpajen till en ny nivå nu när det är säsong för våra fantastiska svenska äpplen. Det handlar om flingsalt. Ett enkelt recept:

800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda med kanel, socker och flingsalt och häll i en smord pajform.

125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl socker
1 ½ tsk flingsalt

Skär smöret i bitar och nyp ihop med mjöl och havregryn till en smuldeg. Blanda i socker och flingsalt. Fördela över äpplena i pajformen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 – 25 minuter eller tills den fått fin färg. Helt vanlig äppelpaj fast med flingsalt med andra ord. Gillar verkligen sältan till äpplenas sötma och syra. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.


Fryken den 14 oktober 2015

Avslutningsord

Nu är detta mischmasch till inlägg och min tid som bloggare till ända. Det har varit en kamp mot klockan men också roligt att få skriva och att det kommit lite respons. Önskar alla en trevlig höst och avslutar med en bild på Fryken, Tossebergsklätten och Fryksdalsbanan i höstskrud.

/Alexander   

Kommentarer

Populära inlägg