Vad krävs för att bli fågelskådare?

För att svara på rubrikens fråga så är det nog en bra start att skaffa sig en bra fågelbok. Matar man fåglar på vintern så brukar det inte ens behövas en kikare för att kunna skilja på de vanligaste arterna. Även könen inom samma art går relativt lätt att skilja på hos några arter, där jag tror att Domherren är den som är allra lättast att se om det är en röd hanne eller en beige hona.

Om man inte nöjer sig med fågelbordets fåglar så är det dags att plocka fram stövlar eller kängor och ge sig ut på upptäcktsfärd, gärna i närområdet. Detta för att lära sig känna igen de vanligaste arterna runt där man bor. Desto flera av de vanliga man känner igen ju större blir då också chansen att man upptäcker nya bekantskaper inom fågelriket.

Större hackspett vid fågelbordet

Öronen är ett billigt instrument som kan tränas upp också. Fåglar låter olika och det är en bra finess när man ska skilja arter åt. När jag började så fick jag låna LP-skivor med knastriga fågelläten på biblioteket, samt att jag hade turen att träffa på några mycket pedagogiska och kunniga ornitologer som berättade vad jag skulle lyssna efter. Idag är det så mycket enklare. Via mobiltelefonen kan man idag ladda ner boken Fågelguiden som app. Då kommer fågelbokens noggranna beskrivningar om utseende på fåglarna tillsammans med utbredningskartor och nu även med läten, både sång och lockläten hos de flesta arter som finns i Europa. Nu börjar det förstås kosta lite pengar då denna app inte kommer helt gratis utan kostar någonstans i underkant 200 kronor har jag för mig.


Varfågel, som är en vintergäst hos oss.
Om nu intresset tilltar så kan nästa steg vara att skaffa sig en kikare. Här finns det hur många varianter som helst att välja bland. Som med alla andra hobbys så är det nog ekonomin som får styra hos de flesta av oss.
Välj en kikare som passar plånboken till att börja med och det rådet jag har att ge är att det är viktigare med bra ljusinsläpp än vad det är med förstoring. Jag brukar påstå att det är enklare med mindre förstoring i en handkikare då man slipper ställa om skärpan lika ofta som man måste med mera förstoring. De vanligaste handkikarna har en förstoring från 8 ggr och upp till 12 ggr.
Kostnad för en acceptabel kikare skulle jag gissa på ligger någonstans runt 1500 kronor och uppåt för en typ 8*42 där 8 står för förstoringsgrad och 42 är storleken i på frontlinserna som står för ljusinsläppet. Det är heller inga problem att finna handkikare för i runda tal 30.000 kr om man är riktigt kräsen och har den summan till övers. Det har också under den tiden som jag varit aktiv som fågelskådare skett en otrolig utveckling på kikarmarknaden. I dagens penningvärde så är en kikare billigare än den var på 1990-talet och prestandan går knappast att jämföra med min första tre kilo tunga okkikare med en optik som var närmast som att se genom en tom colaflaska.


Tubkikarspan vid Björken

Om du nu har utvecklat en hobby och vill ta den ytterligare ett steg så är tubkikaren nästa steg. Den är nästan ett måste när man ska se fåglar på lite längre avstånd, från ett fågeltorn eller över en sjö till exempel. Samma djungel med olika varianter finns även här att välja bland. Om den investeringen står för dörren så behöver det vara en bra kikare också, då det är bara dyrt att behöva byta upp sig efter ett år eller två. Tyvärr är det en mycket begränsad marknad på begagnat så här får man räkna med från 5000 kronor och uppåt om man ska vara nöjd. Enligt mig så är då stativet den viktigaste komponenten på tubkikarutrustningen. Detta för att förstoringen ligger som regel från 30 gånger och uppåt och har man då ett svajigt stativ så ökar ju gungningarna eller skakningarna med 30 gånger också. Utvecklingen över åren har gått mycket framåt även på denna typ av kikare och nuförtiden går det till och med att få tag på tubkikare med inbyggd kamera om man så vill. Men då blir prisläget ett annat..

Känner du dig fortfarande tveksam så kontakta mig gärna för vägledning på e-post, som kollas någon gång per vecka. E-adress: patric@tryckdesign.com

/Patric Gullström

Kommentarer

Populära inlägg