Naturlig i naturen

Naturen gör sig inte till, den bara är sig själv utan masker och är totalt närvarande i nuet.
En maskros försöker inte likna eller sträva efter att bli till exempel en pion, den bara är maskros punkt slut och accepterar det fullt ut! Varför skulle den inte?

I naturen finns en naturlig balans och harmoni, fast vårt sinne kanske upplever det som total obalans när vi går i en orörd skog. Vår hjärna vill helst se och ordna upp bland sinnesintryck och laga struktur och ordning.

Parker kan hjärnan och sinnet ibland ”ta till sig” och acceptera lättare på grund av sin välordnade och tillrättalagda miljö.

Att släppa på” kontrollen” i sinnet och tillåta oss att bara vara i naturen som den är ,visar sig och upplevs vara oerhört läkande för kropp och själ. Att bara vara och att återhämtning är något vi kan lära och få av naturen genom att vistas där regelbundet utan hela vår arsenal av tekniska prylar vi kanske är vana vid att bära med oss. Utan att promenera eller jogga och samtidigt lyssna på favoritmusiken i örat eller prata bort nuet i en mobiltelefon. Inget fel med det, men upplevelsen och återhämtningen som naturen kan ge oss går antagligen oss förbi.
Naturen kräver inget större av oss utav uppmärksamhet, eller några stora sorteringar av snabba intryck som tv, radio, mobil, sms, trafik osv. gör.

Jag kan själv inte alla gånger gå in i naturen utan att medvetet tänka att jag ska ”tona in mig” och verkligen gå in i naturen och måste först medvetet ”skala av mig” och släppa andra intryck från vardagen för att verkligen uppleva och bli en del av naturen för att hitta den optimala återhämtningen (om just det är mitt syfte med naturvistelsen)

Ibland tar det lite tid, andra gånger är jag där på direkten. Allt beroende på vad som hänt tidigare och hur ”dagsformen” är i kropp och knopp. Naturen och trädgården blev min allra största läkande kraft när jag var sjukskriven kan jag se nu efteråt med facit i hand.

De flesta vet och har upplevt att naturen påverkar dem positivt och gott, inget nytt eller konstigt med det… Vi kan ta vara på den kunskapen och vetskapen än mera tror jag.
Hur kan vi ta vara på naturens återhämtande och läkande kraft än mera medvetet i vår kommun undrar jag? Både som privatpersoner, inom företag och kommun.

Idag finns flera forskningar som konkret kan visa att vi verkligen påverkas av naturen hälsomässigt, hur till exempel blodtryck sänks av vistelse i naturen och hur naturens och dess läkande kraft har använts med gott läkande resultat i stresshanteringssyfte, vid smärtlindring, krisbearbetning och vid mental återhämtning.

Skogen och dess natur finns för oss alldeles gratis och nära, mycket nära för oss som lever och bor i Sunne kommun. Sundsberget, Åmbergsskogen, Gyllebyberget, Gräsmarksskogarna, Gettjärnsklätten, Södra Viken, Östra och Västra Ämterviksskogarna, Lysvikskogarna, Gröna Dalen, Humletorp, Munkforshöjden med flera skogar i vår kommun. Vem är din favoritskog och ditt eget ”smultronställe”?

Hör du fågelsången? Lyssna till den lekfulla vinden som susar i träden… Känn den trygga doften av kåda och barr… Se all den lugnande gröna grönskan runt omkring dig… Andas djupt… andas in stora mängder syre i lungorna som andetagen efter ett renande regn och åskväder…
Vila… var stilla…helt stilla… djupare andetag… mera närvaro… skönt… att bara få vara… här… och… nu…i total närvaro.

Läs ”Du mår bra av naturen” och ladda gärna ner den berikande forskningsskriften”Naturen som kraftkälla” på naturvårdsverkets sida
http://www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/valkommen-ut-i-naturen/du-mar-bra-av-naturen

Planerar att ta en längre tur till skogen under veckan för att leta blåbär, har hört att det är gott om dem i år.

”Jag är perfekt precis så som jag är!”

Sköt om dig! /Susanne

Kommentarer

Populära inlägg