Äkta varor

Äkta varor kan man kalla träd- gårdens alla gåvor som man får om man odlar själv eller köper närodlat och ekologiskt. I år gjorde vi som så många andra en satsning på att odla våra egna grönsaker ekologiskt för att dels få glädjen och möjligheten att äta goda näringsrika grönsaker direkt från jorden och samtidigt veta att maten är ren och superfärsk. Vi är nybörjare, har väl provat lite förr om åren, men räknar oss verkligen som nybörjare i sammanhanget då det var länge sedan någon av oss odlade något. Min käre har bökat i jorden hela våren och skapat fin jord och en odlingsplätt som i mitt tycke var nog så stort. Måttfullhet eller lagom är inget ord vi förstår alla gånger! Det sattes och försåddes frö efter frö och jag undrade var vi skulle göra av alla frö som ju skulle bli till plantor så småningom. Oj vad det växte och grodde i växthuset! Vi planterade ut och sådde: rädisor, purjo, broccoli, squash, salladslök, potatis, dill, persilja, sallad, rödbetor, morötter, kålrot, grönkål och blommor av flera slag. Åkte sen till varmare breddgrader och lämnade allt till släkten i tre veckor. Svärmor, svärfar och svägerskan har gjort en strålande insats med assistans av vädret, först sol och sedan en massa vatten på det! Lite väl mycket vatten har kommit ner, så det blir till att dränera till nästa år. Vi var förstås spända på hur det skulle se ut efter tre veckor, skulle något överleva överhuvudtaget?? Fick ett sms dagarna innan hemfärd att både katten och grönsakerna mår bra och det kändes hoppfullt! Vi kom hem till en strålande köksträdgård med stora plantor, fantastiska grönsaker och kryddväxter. Vilken lycka!! Fick tårar i ögonen när jag såg all grönska och enorma tillväxt. Visst är det fascinerande vad som kan komma ur ett litet frö… Allt finns där inne lagrat och redo att få utvecklas, fröet bara väntar på att få omsorg, rätt jordmån, vatten och ljus… Kålväxterna hade sniglarna dock börjat knapra på. Till nästa år blir det odlingstäcke på. Räddas det som räddas kan…Grönkålsstuvning är inte dumt. Dillen, persiljan, squashen, romansalladen, rädisorna, potatisen är helt fantastisk. Vilken smak! som barndomens grönsaker. Fulla av god näring, vitaminer, mineraler och livskraft kvar. Lycka och livskvalitet för mig nu är att varje dag kunna gå ut och plocka grönsaker och kryddor helt färskt, direkt från vår egen jordplätt utanför dörren. Ibland drömmer jag om att bli helt självförsörjande vad gäller mat. Det vore fantastiskt och ingen utopi, det är fullt möjligt om jag vill välja det. Det kräver dock en hel del tid och engagemang som jag just nu i livet väljer att rikta åt annat håll. Kanske vi ändå skaffar några höns till våren och utökar odlingarna lite till … Flera tips! Lyssna på P1 torsdagar kl 10.03 ( repris kl. 00.03 och lördagar kl.16) serien ”Meny” om klimatsmart mat. Läs mer om hur du kan bli en mer medveten konsument på immunologen, forskaren och författaren (till bland annat ”Den självläkande människan”) Sanna Edhins hemsida: http://ehdin.com/?id=1189 Inte att förglömma! Vi har tillgång till närproducerad mat hos våra lokala företag. För info se www.varmland.nu/FORETAG_LOKALT Samt läs gärna om ett klimatmärkningsprojekt som ska hjälpa oss att välja klimatsmart mat i butiken kanske redan till hösten. http://www.klimatmarkningen.se/ ”Varje tanke jag tänker skapar min framtid!” Ta hand om dig!/ Susanne

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,
Javisst är det härligt med ett grönsaksland. Men ibland växer allt på en gång, t e x squash och mangold.
I går lagade jag världens enklaste soppa. Fräste lök, vitlök och småbitar av squash i olivolja, hällde på god grönsaksbuljong ( Knorrs kravmärkta är godast!) i med mangolden, låt koka i fem-sex minuter, mixa med mixerstav, i med peppar, salt, basilika- torkad eller frärsk. Jättegott!
Hälsningar
Louise
http://louisekonsumentkoll.se
Susanne Lefwerström sa…
Hej,
Ja allt växer verkligen på en gång!
Ska prova ditt tips med soppan.
Låter gott!
Tack,
mvh Susanne

Populära inlägg