Platsens talanger inom musik och dans

Jodå, det finns potential i Sunne. Förutom Västanå teater som bidragit med både proffsiga skådespelare från trakten, samt utsocknes, har vi en del pärlor som jag hittat.

För en så där 20 år sedan kom det en liten parvel och ville titta på när jag repeterade en av de första revyerna på Teaterbiografen. Han var återkommande och störde inte. Så småningom visade det sig att han kommit in på Balettakademien i Göteborg, där han utbildade sig på musikallinjen. Johan Gustavsson har nu etablerat sig och arbetar med olika shower och musikaler i bland annat Stockholm.

Ina Forsberg är en av de unga som man hör i bland annat Värmlandsradion ganska regelbundet. Henne har jag haft nöjet att introducera på Teater och Scen Ordens (TSO) gala på Vasateatern (även Johan) och i Berwaldhallen där jag är ceremoniell rådgivare och regissör för Karolinska Institutets installationshögtider (Det har jag redan skrivit om.) Där blandar man det akademiska med artistuppträdanden. Inas sång och musikalitet är av hög kvalité och det har varit roligt att se hur de unga går från klarhet till klarhet.

Detta gäller också Sunneungdomarna Ardhon Bujupi och Christopher Bergström. De har också introducerats på Vasateatern och i Berwaldhallen i egna koreografiska verk.

Ardhon representerar de unga som till en början var självlärd. Jag hittade honom på en Revyriksdag för ett antal år sedan, i Eskilstuna. En amatörgrupp med unga, inte alltför begåvade dansare, skumpade omkring på scenen och försökte se häftiga ut, vilket inte lyckades speciellt bra. Plötsligt dök en ung man upp med en fräschör som fick mig att reagera.

Jag tog kontakt med honom vilket så småningom resulterade i att jag fick in honom först på Kulturama och senare på Balettakademien i Stockholm, samt slutligen på Musikkonservatoriets ettåriga dansarlinje i Falun, där han tidigare haft en del av sina skolstudier.

Ardhon har nu mera blivit en del av familjen och har flyttat till ett trevligt hus på Hea i Sunne med sin flickvän Sara Eriksson. Han har medverkat i Peter Flacks revy 2006-2007 och har vunnit bästa TV-mässiga nummer samt även bästa dansnummer i revyriksdagens föreställning 2006. Nu medverkar han i sporadiska dansföreställningar i Karstad och Arvika.

Christopher såg jag första gången på en av Västanås föreställningar. Han har gått och utbildat sig bland annat på Kungliga Svenska balettskolan, som det heter i dag. En klar begåvning som för närvarande arbetar med danskompaniet Bounce som gör sin avskedsföreställning på Globen i Stockholm. Kul!

Susan och Bill Moell hör till de etablerade som Sunnepubliken har njutit av.

En del kändisar har också upptäckt att man kan bo på landet. Kristoffer Appelkvist hör till en av dem som tydligen funnit sig tillrätta.

Unga begåvningar som inte nått den professionella statusen än, fins det en del av. Sunnes egen Tor Modén; Hasse Andersson, är en härlig lokalbegåvning som drar publik och skratt och som numera är efterfrågad av diverse Värmlandsresor för att underhålla på just värmländska.

Jo, nog fins det hopp för Sunne och dess talanger - även utan min hjälp,

skriver Terje Thoresen.

Kommentarer

Anonym sa…
Ja visst - det finns massor av härliga talanger i Sunne!

Populära inlägg