I riksdagen med ett värmländskt perspektiv

Hej!

Jag heter Marianne Åhman, född och uppväxt i Sunne och aktiv i Folkpartiet liberalerna. Jag har arbetat med kommunpolitik och landstingspolitk i hela mitt liv och har nu kommit så långt så jag inser att politiken är en del av mig.

Jag har alltid varit fritidspolitiker, så som de flesta är som arbetar med politik. Det innebär att man har ett vanligt jobb men har rätt att ta tjänstledigt för att utföra sina politiska uppdrag. Detta är inte enkelt.
Jag jobbar i tandvården, nu som tandhygienist. För att mina patienter ska finnas kvar hos mig så måste jag finnas på plats och se till att inte väntetiderna blir för långa. Alltså kan jag inte vara ledig ur mycket som helst utan att en vikarie går in i mitt ställe. Har man ingen vikarie så innebär det oftast att man får ta igen de lediga timmarna när man åter är i arbete.

Att vara fritidspolitiker innebär oftast att du får ta mycket tid från ditt arbete, din fritid och från din familj för det politiska arbetet. Detta stoppar många unga människor för att engagera sig politiskt. Med det tuffa tempot som det är på en arbetsplats idag så tror jag färre och färre uppmuntras till att arbeta både ideellt i föreningslivet eller med politik om det inkräktar på arbete eller familjeliv.

För mig är tillvaron helt annorlunda nu under 6 månader från 27/4 fram till 28/10. Jag har nu förmånen att vara heltidspolitiker som riksdagsledamot för Folkpartiet i Värmland. Jag vikarierar för vår riksdagskvinna Nina Larsson som är barnledig.

Riksdagsarbetet består till stor del av arbete i utskott (ungefär som kommunens nämnder). Det finns 16 utskott och EU nämnden. Jag får inte välja utskott själv utan i allt mitt arbete ta plats efter Nina, därför sitter jag som ersättare i Trafik- Näring- och Försvarsutskotten. Under min korta tid har jag varit arbetande ersättare i Trafikutskottet. Jag har fått följa deras arbete under försommaren och även fått stå i talarstolen vid två tillfällen.

Riksdagens arbete i utskotten handlar om att behandla och bereda regeringspropositioner (alltså förslag från regeringen som ska hanteras och beslutas om i riksdagen) och motioner (förslag från riksdagsledamöter). En stor del av det ytterligare arbetet är att ta ställning till EU direktiv. Att vi är en del av EU har vi verkligen fått erfara i den vargdebatt som nu har förts. 

Jag som arbetat länge i kommun och landstingspolitiken ser ofta sambandet från Riksdag ner till medborgaren i kommun och landsting i stort sett i varje fråga och under den här korta tiden så lyfter jag ofta fram förslaget ur ett värmländskt perspektiv och ifrågasätter vad detta kommer att innebära för landsbygden och landsorten utan för storstaden. Jag har ofta saknat landsbygdsperspektivet i debatten i kammaren.

Nu när riksdagen öppnar 15 september är det motionstid och jag jobbar nu med motioner som jag ska lämna och som då blir ett litet avtryck i riksdagen under kommande år, när jag själv inte fysiskt är där.
Idag ska jag besöka tjänstemän på Region Värmland för att fånga in lite faktamaterial till motioner.
Imorgon åker jag mot Stockholm igen för att fortsätta att skriva, det är enklare att vara på plats där stöd och fakta expertis finns.

Jag återkommer till er i bloggen jag kommit till Riksdagshuset.
På återhörande Marianne

Kommentarer

Populära inlägg