Vi tar rent vatten för givet...

Mitt sista inlägg på Sunnebloggen (för den här gången…) ska handla om vatten, och inte vilket vatten som helst utan dricksvatten.

Vi tar rent vatten för givet, skruva, vrid eller lyft på kranen, så kommer det rent friskt vatten i ditt glas. Det kostar inte speciellt mycket och det ger dig liv!

I en värld där alla inte har det som vi, har vi ändå potentiella problem med vårt fina vatten.

Du tänker säkert inte på det dagligen, men om du kollar nyheterna lite mer i detalj, hittar du notiser och reportage om vattenledningar som sprungit läck, bakterier i vattnet som skapat rena epidemier (minns Östersund).

Förundersökning inleds efter vattensmittan i Östersund
Östersunds kommunala vattenbolag kan dömas till miljonböter.

"En förundersökning har inletts om miljöbrott sedan smittskyddsinstitutet hittat en parasit i dricksvattnet.
- Det är tillräckligt att det har orsakats av oaktsamhet, det kan vara allt från bristande kontroll, bristande tillsyn till bristande underhåll, säger miljöåklagare Christer B Jarlås".

Det är exakt ovanstående som är grunden till ett annat företagsengagemang jag är inblandad i , att säkerställa rent, gott och klart vatten framgent.

Jag har ingen personlig erfarenhet av att arbeta med renovering av stora matarledningar för dricksvatten eller vattentorn. Däremot har vi i Sunne en av de bästa inom området – Tommy Mååård. Han har i många år jobbat med att utveckla system för att renovera just de nämnda objekten. Det är inte mycket som handlar om renovering av dricksvattenledningar eller torn, som inte Tommy känner till.

Det är lustigt när man får insikt i branschen hur skitigt jobbet att göra rent, egentligen är.

Kolla in dessa rör, de har faktiskt tills alldeles nyligen transporterat dricksvatten…














Här renoveras ett vattentorn på insidan, trycket är cirka 1000 bar och ljudnivån outhärdlig utan hörselskydd. Härlig miljö eller hur?














Det är ett jätteproblem med dricksvattenledningar, inte bara i Sverige, utan i stort sett hela västvärlden har samma problem. Ledningarna är nedgrävda för länge sedan och tekniken var inte lika tillförlitlig som idag.

Bakterier frodas och ledningar brister! Tänk er en liten landsortskommun, tänk er att det kostar i storleksordningen 10 miljoner att byta ut en ledning som är 5–6 km lång, vilket inte är speciellt långt för denna typ av ledning.

Beslutet för de som styr i en liten kommun blir inte lätt att ta i det läget, eftersom det sammanlagda problemet inom kommunen är långt mycket större än så.

Det är lätt att skjuta besluten på framtiden – eller hur?'

Nu ska jag inte utmåla Sveriges kommunledningar som fega, tvärtom, jag avundas inte de som har mod nog att ställa upp som folkvalda eller tjänstemän.

Min allvarliga ton till trots, jag älskar att vara inblandad i något som faktiskt gör skillnad och kan hjälpa dig att även i fortsättningen ha ett rent, gott och friskt vatten i kranen när du vill fylla upp ditt glas.

Ha det nu så otroligt bra allihopans – jag har trivts med att blogga och är tacksam för att jag fått chansen.

/Ronny

Kommentarer

Populära inlägg