Jarles dröm om en hästgård blev sann i Sunne














Hej !
Mitt namn är Jarle Grönhaug, 38 år, och bor på Åleby gård och har Stall JG utanför Sunne. Jag har blivit ombedd att blogga lite. Det är första gången jag gör något liknande, men det ska bli kul.

Först vill jag säga vilken fantastisk dag vi har haft i dag. Äntligen känns det som våren är här. Jag var ute och red på tur i dag, och njöt av solen och värmen, med en härlig utsikt över Sunne och Fryksdalen. Tänkte på dom hemma i Lofoten som hade snöstorm i dag, och inte alls någon vår. Ja, vädret är inte alltid det bästa där uppe, men gud vad fint det är.

























Ja, Gravdal i Lofoten är min hemort. Jag bodde i Lofoten mina första 19 år. Där gick jag gymnasiet, och sen jobbade jag ett år på Lofoten Fritidsgård innan jag gjorde lumpen i luftforsvaret i Bodö.

Hela mitt liv har jag varit svag för hästar och djur i allmänhet. Började rida som 8-åring och fick min första häst när jag var 12 år. Kommer ihåg att min klassföreståndare var bekymrad över att jag skulle skaffa häst. Han var rädd att jag inte skulle klara av skolan, men jag bevisade motsatsen och höjde mina betyg.











Efter gymnasiet jobbade jag ett år som ledare på Loften Fritidsgård, som är en ridskola som kommunen äger. Det var en bra erfarenhet att ha med sig vidare i livet och gav mig en bra start. Sen blev jag inkallad i lumpen. Jag tog med mig hästen och hade den på en ridskola i Bodö. På helgen jobbade jag med att ha kurser och lektioner för att kunna betala för hästens uppehälle. Hela mitt liv har jag fått slita hårt för att kunna ha häst och hålla på med det jag vill. Men med envishet och mycket vilja så går allt.

Under tiden jag var i lumpen så gick ju tankarna på vad jag skulle göra senare i livet. Som många andra unga så var jag vilsen och hade inte alls klart för mig vad jag skulle hitta på sen. Under en hopptävling för häst kom en man jag bara hade sett på tv fram och pratade med mig. Det var Stein Endresen. En kändis i mina ögon. Han var med i hopplandslaget för seniorer, hade vunnit Norgesmästerskapet flertal gånger, och var Norges främsta hoppryttare.

Han tyckte nog det var kul att en kille red. Han frågade vad jag hade tänkt göra till hösten. Eh… jag vet inte riktigt. Kanske jobba i Valnesfjorden med terapiridning. Hade ju tidigare tänkt att jag kunde utbilda mig till sjukgymnast och hålla på med terapiridning. Kombinera häst med ett ”riktigt jobb”. Han erbjöd mig jobb i sitt stall ”Stall Bergan”, som ligger i Sandefjord. Vilken möjlighet. Jag trodde inte mina öron.

Några månader senare var jag och min häst på väg i lastbil söderut. Jag kände ingen där sedan förut, förutom en tjej jag hade mött vid några tävlingar tidigare. Men jag fick fort nya vänner och kom bra överens med Stein och hans familj.

Jag fick rida många olika hästar, allt från unghästar upp till Grand prix hästar. Sen hade jag fulla ansvaret för ponnyridskolan. Jag fick många fina år i Sandefjord och jag lärde mig otroligt mycket och fick goda vänner och kontakter för framtiden.

Under tiden jag var där utbildade jag mig till ridlärare/tränare på Norsk Hestesenter som ligger utanför Gjövik. Att jag utbildade mig till ridlärare har jag min gymnastiklärare från Lofoten att tacka. Hon red själv och tyckte jag var så duktig att undervisa, så hon tyckte jag skulle söka.













Efter många fina år i Sandefjord bestämde jag mig för att gå vidare. Jag hade fått en svensk kontakt när jag gick ridläreutbildningen. Flyttade hösten 1997 till Sunne och hade egentligen inget jobb här. Tänkte att här kan jag väl stanna ett halvår. Ville egentligen till Tyskland och jobba med häst där.

Jag fick börja jobba lördagar på Sunne Ryttarförening och som många andra jobbade jag kvällar på hotell Selma på helgerna. Ordförande på Sunne Ryttarförening då var Walter Hedlund. Han kände till att jag inte hade fulltidsjobb, så jag fick börja jobba som fastighetsskötare på hans fastigheter några timmar.

Detta utvecklade sig, så till slut jobbade jag med fastighetsskötsel, samt att jag hade anställning som ridlärare på ridskolan och jobbade mer än heltid. Walter, Herta och Linda Hedlund betydde mycket för mig när jag kom till Sunne, och hjälpte mig på många sätt. Walter fick mig våga satsa och se möjligheter och inte hinder. Det som inte dödar en…

Efter 6-7 år på ridskolan bestämde jag mig för att sluta och bara jobba med mitt företag med hästar och fastighetsskötsel. Det blev för mycket med både och.

I april 2006 fick vi erbjudande om att köpa Åleby Gård, där Stall JG har sin verksamhet nu. Jag hade hela tiden sagt till Gunilla som på den tiden jobbade lite åt mig, och som var dottern på gården, att vilken hästgård du skulle kunna ha här.

Sen en dag fick vi förfrågan om vi ville ta över gården. Jag är så glad att vi fick den här chansen. Tack Gunilla för förtroende och den fantastiska möjligheten. Min stora dröm har nu gått i uppfyllelse.














Vi har nu byggt upp gården och byggt stallar, utebana och ridhus. Jag har i dag slutat som fastighetsskötare och jobbar nu enbart med hästverksamheten och gården.

Jag har ett bra samarbete med Sunne Ryttarförening, och har varit där nu ikväll och haft hoppträningar. Jag hjälper dem med hoppträningarna på måndagar. På en så liten ort måste man ju stödja och hjälpa varandra. Det är ju då vi alla utvecklas.

Hoppas på en ny varm vårdag i morgon.

/Jarle

Kommentarer

Populära inlägg