Om att utveckla sig själv och sin häst

Det är härligt att jobba med hästar, nu när vädret har varit så otroligt skönt. Man får ju vara mycket ute och möta våren på riktigt. Det är ju inte alltid lika roligt, så som i fjol vinter och vintern innan då vi hade ner till 30 minus i flera veckor. Traktorn startar inte, vattnet fryser i ledningarna i marken så att man får bära 400 liter vatten per dag åt hästarna och allt känns allmänt hopplöst. Då är det inte roligt att vara varken häst eller ryttare. Men det är väl detta som ska vara charmen med de olika årstiderna.

Tänkte berätta lite om vad vi gör här på Stall JG som ägs av Jarle Grönhaug. Vi håller som sagt var till på Åleby Gård utanför Sunne. Där har vi varit sedan våren 2006.

Jag är utbildad ridinstruktör/ tränare II från Norsk Hestesenter, Starum som ligger utanför Gjövik och jag tävlar i hoppning.















Jag har två jätteduktiga och ambitiösa tjejer som jobbar för mig. Malin Wikström, 23 år, från Arvika är utbildad unghästutbildare från Flyinge och Viktoria Jakobsson, 19 år från Östersund som har ett ”viloår” efter gymnasiet. Båda tjejerna tävlar aktivt i hoppning och har gjort det med mycket bra resultat under förra året. Båda tjejerna blev uttagna för att rida på den stora arenan i Globen på Stockholm Horse Show i julas. Jag är jättestolt över deras prestationer och att dom överhuvudtaget tog sig dit. Nu får vi sätta nya roliga mål för året, kanske blir det Globen igen.

Varje morgon börjar med att vi släpper ut och utfodrar alla hästarna på gården. Vi låter våra hästar vara ute mycket, då jag är övertygad om att det ger starka, sunda och glada individer. Vi måste ju ha glada och nöjda hästar för att få dom att prestera bra. Efter att vi har mockat och gjort färdigt allt stallarbete på morgonen käkar vi alltid frukost tillsammans. Då kan vi sitta ner i lugn och ro och planera dagen och diskutera vad som ska göras.

I onsdags efter frukost hoppade jag en av mina unghästar Corduroy e. Cardento(OS-häst) som är 6 år. Vi skulle ha hoppträning på torsdags morgon för Mia Grane (svårklassryttare och tränare) då gäller det att vara lite förberedd så man får ut så mycket så möjligt av träningen.

Corduroy kändes riktig bra, han är en stor häst, så det har tagit lite tid att få honom stark, men nu börjar det hända saker. Det är ju detta som är så roligt med hästar att känna att man hela tiden kan lära sig nya saker och utvecklas sig själv och sin häst.













Vi har ju många egna uppfödningar som vi nu tränar och utbildar i syfte med att sälja i framtiden. Några säljer man direkt och några väljer man behålla ett tag för att utbilda mera och se deras potential. Våra hästar har varit med på olika unghästbedömningar från att de är 3 år och tills de är 5-6 år. Hästarna har gjort det mycket bra och i höstas var vi med på Breeders på Flyinge i Skåne. Detta är den största unghästtävlingen i Sverige och det är viktig för oss att vara med där.














I går efter vi hade hopptränat för Mia Grane med våra hästar hade vi löshoppning. Sista helgen i maj ska vi visa våra 3-åringar på unghästbedömning i Karlstad. Innan jul red vi in våra två unghästar, sen fick de vila fram tills för två veckor sedan. Nu är Callah och Ringo JG som de heter igång igen och de ska nu bara befästa det de har lärt sig och få bättre kondition innan tävlingen i maj.

Löshoppning är när hästarna springer lösa i en oval i ridhuset och sedan hoppar ett hinder ett antal gånger. De blir bedömda för sin teknik, hoppförmåga och samarbetsvilja, de blir även betygssatta. Detta kanske låter enkelt, men det är en hel vetenskap. Det är på detta sätt man ser om det är ett bra hästmaterial att satsa på för framtiden. Det är detta vi kommer träna nu varje torsdag framöver och hoppas det ger oss hoppdiplom i Karlstad.

Nu ska jag, min kompis Susann och min duktiga personal åka och käka fredagslunch på Peter Mårds Restaurant. Det är ju inte bara hästarna som behöver bra foder.

Ha en trevlig helg, så syns vi på måndag.
/Jarle

Kommentarer

Populära inlägg