Att vara i väntans tider

Det har varit fantastiskt att få lära känna och följa blivande föräldrar från två till tre via födelsen som tröskeln över till föräldraskapet. Ofta minns jag alla jag mött men på lite olika viss.
Några finns alldeles innanför skinnet för allt var så speciellt och unikt, som när ett barn föddes med hel hinnsäck.
En annan som blev förskräckt över att blivit ofrivilligt gravid och vara ung, men där föräldraskapet blivit till något helt enastående och bra. Där allt som var skamligt vänts till stolthet.
Ibland minns jag bara personer men inte vad vi pratade om och så alla vänner som jag bara minns hur vi har det just nu.

En dikt som beskriver möten så här

Av allt ditt prat
Minns jag inte mycket
Men jag minns
Att jag längtade efter Dig
Hela tiden du pratade.

Siv Arb

Mötet med männen har ofta skett i föräldragrupperna som jag varit en av ledarna för. Kvinnor och män i väntas tider som under några veckor träffats och förbereder sig inför förlossning och föräldraskap. Vi varvar praktisk förlossningsförberedelse som avslappning och psykoprofylaxandning med samtal om livet och föräldraskapet.
Kvinnorna får verktyg att våga lita och lyssna till kroppen och känna tillit till urkraften som man kommer i kontakt med under förlossningen. Det skapar trygghet och tillit och känslan av att höra till.

Graviditet födande och första tiden med amning och avslag är så kroppsligt. Kanske inte alltid så lätt i en tid då vi försöker fjärma oss från det naturliga och kroppsliga.
Det finns en kommersiell idè att kroppen går att tämja till vilket pris som helst. Att känna tillit till den egna kroppens kraft att kunna bära föda och amma blir till en motvikt till det kommersiella. Att ta makten över sitt liv kallas också för empowerment.



Pappagruppsledare
” Åh ni fantastiska män som klarar att angöra bryggan…. Ja så ser jag på pappagruppsledarna som genom årens lopp satsat tid och engagemang i föräldragrupper där målet varit ett jämnställt föräldraskap. Den grundläggande folkhälsoidèn bakom är att barnet behöver sina bägge föräldrar.
Landstinget i Värmland har sen ca 10 år anställt vanliga pappor som funnits med i den reguljära föräldrautbildningen. Vi har diskuterat könsroller, relationer och vikten att ta föräldraledigt. Tidvis har diskussionerna gått högljutt när vi diskuterat om att dela föräldraledigheten.

Nu efter ca 10 år har fler pappor tagit föräldraledigt men inte så stor skillnad. MEN det stora som jag kanske inte vågade tänka då för 10 år sen har istället hänt . Nästan alla som går isär som vi säger här i Fryksdalen, delar på vårdnaden med varann vecka. Det är stort och gör att barnen får tillgång till bägge sina föräldrar.

De första pappagruppsledarna var Morgan Stenson, Micke Myren, och Jörgen Eriksson. Sen kom Niklas Wahlman, Magnus Malmgren, Kristoffer Appelqvist, Anders Tedeholm och Kennet Bornstedt. Nu sista åren har Anton Lundström och Jan Magnusson tjänstgjort.

Kvalifikationen för att bli pappagruppsledare är att man är en vanlig pappa som varit pappaledig. Blivande pappagruppsledare får utbildning i att leda grupp och i jämställdhet och ingår i ett pappagruppsnätverk. Det är jätteroligt att få arbeta i ett pionjärprojekt med en så viktig fråga.

Maj Larsson

Kommentarer

Populära inlägg