Klimakteriet är den sista tröskeln

Klimateriet är den sista tröskeln att passera i livets reproduktiva del.
Den tid i livet där övergången sker från att vara fertil (kunna få barn) till att inte ha den möjligheten. Menstruationen slutar ungefär som den började, oregelbundet och utan ägglossningar. Kroppen förändras och blir mer lik sina föräldrars.
Tankar som kommer - Så här blev jag - Duger jag? - Vart är jag på väg?

Att befinna sig i detta existentiella gränsland, gör att det gungar rejält. 
Maj Larsson

Barnen är på väg att bli vuxna och flytta bort. Man börjar ställa sig frågor som vad händer nu,? Jobba kvar på samma jobb? Bo här (som vi valde för att det var så bra för barnen)? Ja, frågorna är många och man löser dem inte över en natt.
Att befinna sig på dessa trösklar och känna att det gungar, är samma trösklar vi skulle över i puberteten och när vi blev föräldrar.
Men ur allt kaos föds ordning. För när man väl passerat tröskeln kommer insikten att den egna kroppen duger, jag kan påverka mitt liv, jag har drömmar, och kanske kommer en tid i livet då man är fri att förverkliga sina drömmar för både tid och ekonomi finns på ett annat sätt än när familjen och arbetet stod i fokus.

Jag älskar alla dessa kvinnor jag mött genom åren som varit i klimateriet och mitt under en stilla kafferast på jobbet hastigt rest sig och högljutt sagt jag tror jag kokar, öppna fönstret! och strax efter bara satt sig ner och fortsatt samtalet som om inget hänt. Åh dessa vallningar.
Så underbart att ta plats, kanske första gången det varit att få det utrymmet.

Förebilder för mig är tanten.
Vi ser tanterna Elise Ottesen Jensen ”Ottar”och Astrid Lindgren som trots hög ålder hela tiden debatterade skrev höll föredrag och engagerade sig i samhället.
En annan tant är kyrktanten som lever ett andligt liv i gemenskap i kyrkan.
Andra förebildstanter är tanten som kan allt: laga mat, baka, sticka, odla, brodera, dansa och ta hand om barnbarn, är beläst och klok. Har förmåga att leva ett rikt liv i det lilla, är jordnära. Bejakar sin sexualitet och har civilkurage. Är inte rädd att säga ifrån och sätta ner sina stadiga fötter i myllan och ha kontakt med både jord och himmel.

Tanter är empowerment.
Grattis ni ryska tanter som kom 2:a och naturligtvis Loreen, snacka om empowerment.
Maj Larsson

I morgon handlar bloggen om myten om mödomshinnan.

Kommentarer

Populära inlägg