Inte något vanligt arbete, mer som en livsstil

Denna vecka är det bråda tider på fårfarmen.

Nästa vecka börjar årets vårlamning. 
Redan i januari/februari hade vi en vinterlamning när vi fick ca 60 lamm. Nu i april väntar vi ca 150 lamm
Inför lamningen är det planering. I januari scannade vi tackorna så att vi vet hur många lamm som varje tacka skall ha. 
Med den kunskapen delar vi in tackorna i olika grupper, där de som skall få många lamm (tre eller fler) får mer fullvärdig kost än de som skall ha färre lamm. 
Två månader innan lamning skall tackorna klippas, så att lammen kommer åt juvren ordentligt. Tackorna skall också få selentillskott då det är ont om selen i jordarna som vi brukar. 

150 lamm väntas under april
Nu är det sista arbetet att bland annat se till att:
  • Det finns tillräckligt med grindar tillgängliga. När en tacka lammar så boxar vi in dem så att de får präglas på varandra. En tumregel är att de tillbringar så många nätter tillsammans som tackan fått lamm, innan de släpps ut i den stora gruppen
  • Det skall finnas hinkar och gräshållare så att vi kan utfodra de inboxade tackorna med lamm individuellt
  • Öronlappar skall finnas, så att vi kan öronmärka lammen innan vi släpper ut dem i den stora gruppen
  • E-vitamin skall finnas hemma som varje lamm får samtidigt som de öronmärks
  • Pärmen där vi dokumenterar vikt/födelsedag/öronmärke för varje lamm och tacka skall finnas framme
  • Det skall finnas råmjölk i frysen och nappflaskor/sond så att vi kan mata lamm som blir förskjutna av sina tackor eller där tackan dör
Så fort förhållandena blir de rätta i slutet av april skall också närliggande hagar vara iordningställda så att tackor med sina lamm kan gå ut på sina beten så fort som möjligt.

Denna vecka är det också full fart inne i charklokalen. Då vi deltager som station 19 på Övre Frykens konstrunda så måste vi producera massor med charkvaror. Vi brukar få mellan 600-800 besökare varje år som kommer och tittar på våra får, höns, kaniner, hundar och katter.

Full fart i charklokalen inför konstrundan
Besökarna köper också med sig ur vårt utbud av charkvaror såsom:färskt kött (lammstek, lammkotletter, lammracks, lammfärs mm),
korv,
rökta produkter
(fårfiol, lammstek, sidfläsk mm),
patéer,
lammfärspajer,
lufttorkat och gravat kött

Då vi arbetar både med primärproduktion (lammuppfödning), vidareförädling (charkproduktion) samt försäljning av varorna så är det mycket arbete. 

Inte något vanligt arbete, mer som en livsstil
Vi känner dock att detta inte är något vanligt arbete, utan det är mer som en livsstil. Det är ett härligt liv där vi själva bestämmer vår dagordning och kan ta pauser i vardagen och njuta av livet". /Joakim och Helena Lundgren

Fryksdalens fårfarm




Kommentarer

Populära inlägg