Levande rollspel (lajv) och hantverk

Hej!

Nu är det min tur att blogga för Sunne kommun! Som ny bloggare på Sunnebloggen och antagligen ett okänt namn för er flesta, undrar ni nog nu vad ska han skriva om. Jag har blivit ombedd att skriva om levande rollspel (lajv) och mina hantverk och det är det jag ska viga de här två veckorna åt. 

Jag heter Jan Sigurd Olsson, född 92, uppvuxen i Sunne och har bott mer eller mindre hela mitt liv här. Sen ett drygt år tillbaka är jag bosatt i Karlstad med förmån för min utbildning, och är nu i slutskedet av min examen. 

De senaste fyra terminer har jag studerat på Träteknikerutbildningen på Hammarö AB (TTU). På TTU inriktar vi oss mot träindustrin och alla delar som är verksamma inom den. Det betyder att vi gör allt från finsnickerier, sågverk och brädgårdar. Ja all industri som har kontakt med trä mer eller mindre.


Trots att jag är skriven och har bostad i Karlstad rör jag mig mycket i Sunne med omnejd. Jag dyker upp lite varstans i Sverige faktiskt. Just ikväll sitter jag i mitt föräldrahem, Ekbacken, i By och njuter av ett glas mjölk och kvällsmacka. Det finns nästan alltid mjölk hemma. 
Några knappa kilometer från Ekbacken ligger släktgården Lindaholm i Ulvsby. Båda här och där spenderade jag min barndom liggandes på ett kallt betonggolv eller ivrigt pillandes med prylar. Vi byggde alltid på något. Om det så var bilar, renovera huset eller klyva ved inför kommande eldsäsong så mekades det nästan konstant.

Själv mekar jag oavbrutet. 
Det ligger halvfärdiga eller nästintill färdiga projekt lite varstans jag rör mig. Tygspill på golvet, skissblocket framme och högar med material kännetecknar min vardag. Det är mer regel än undantag att jag har med mig skissblock och något att pyssla med. 
I skolan får jag härja fritt med maskiner och fina träslag, i Karlstad syr jag mest och hemma i Sunne håller jag på med rustningssmide och grovsmide. 


De senaste månaderna har varit unika i sitt slag på det sätt att jag tagit upp rustningssmidet igen. Med ett färskt ingångsvärde lyckas jag framställa rustningsdelar som både ser ut och rör sig som tänkt. 
Det är nämligen inför sommarens stora lajv Krigshjärta VII. 
Det brukar bli så att jag fastnar för ett stort lajv och bygger hela utstyrseln från grunden och det blir det som genomsyrar allt skapande i ca åtta månader.

I fredags avslutade jag fem veckors praktik på modellverkstaden i anslutning till Valmets gjuteri i Karlstad. 
Idag börjar officiellt mitt projektarbete och självklart har jag tagit mig friheten att skapa något jag har nytta av i lajvsvängen. 
Imorgon kommer jag att skriva om lajv.

Namn: Jan Sigurd Olsson
Född: 1992, februari
Bosatt: Karlstad, Herrhagen
Yrke: Student, hantverkare
Gillar: Vår samt jordgubbar med ovispad grädde och socker
Ogillar: Passiv rökning vid ingångar (provocerande)

Vänliga hälsningar
Jan Sigurd Olsson

Kommentarer

Populära inlägg