Goda råd om praktiskt småföretagande
Idag är Joakim på Kristinehamns vårmarken och säljer mer charkvaror.
Vi tänkte säga några ord om vad vi har lärt oss om praktiskt småföretagande under de sista sex åren, från när vi lämnade våra trygga arbeten i Göteborg och tog över lantbruket i Västra Ämtervik. En sak är säker och det är att det finns inget givet recept som passar alla, utan var och en måste hitta sin modell. Det vi skriver om här har fungerat för oss men kan inte utan vidare rekommenderas för andra.
Vi valde kanske ett ganska tungt sätt att starta upp verksamheten på, nämligen att avsluta våra arbeten för att med full kraft och energi gå in för vårt företagande. Detta är ett jobbigt beslut att ta, då man är osäker på om man vågar. "Man vet vad man har, men inte vad man får...".
Nästa inlägg kommer att ta upp några handfasta råd inom ämnet charkuterikunskap som man kan ta med sig hem till köket.
Stay tuned!
Vi tänkte säga några ord om vad vi har lärt oss om praktiskt småföretagande under de sista sex åren, från när vi lämnade våra trygga arbeten i Göteborg och tog över lantbruket i Västra Ämtervik. En sak är säker och det är att det finns inget givet recept som passar alla, utan var och en måste hitta sin modell. Det vi skriver om här har fungerat för oss men kan inte utan vidare rekommenderas för andra.
Vi valde kanske ett ganska tungt sätt att starta upp verksamheten på, nämligen att avsluta våra arbeten för att med full kraft och energi gå in för vårt företagande. Detta är ett jobbigt beslut att ta, då man är osäker på om man vågar. "Man vet vad man har, men inte vad man får...".
Vi kände dock att företagandet inte blir "på riktigt" förrän man tvingar sig till att leva på intäkterna som man själv genererat.
Det är först när man kan lägga hela sitt engagemang på företaget och inte behöva ha andra prioriteringar som gör att man får full utväxling på produktion och försäljning.
För att göra på detta sättet och inte ha ett arbete på sidan av för att säkerställa en viss inkomst, krävs att:
- man tror till 200% på sig själv och sin idé
- man har kompetens för det man skall ägna sig åt eller har en god idé om hur man skaffar sig det
- man har gott självförtroende och vågar testa sina teorier och tankar i praktiken på ett övertygande sätt
- man hela tiden är reflekterande och lär sig av både med- och motgångar
- man är beredd att sätta bekvämligheter och givna normer åt sidan, för att minimera sina kostnader periodvis.
Det finns inga heliga kor för vilka kostnader man kan dra ner på, så länge det inte är rörelsekostnader som man måste ta för att tjäna pengar. Man kan fråga sig om man till exempel måste ha morgontidning, 58 TV kanaler, medlemskap i 15 intresseföreningar, soptömning två gånger per vecka, är man överförsäkrad, ha nya kläder varje månad, vin till maten varje helg, hela tiden överträffa sig själv när det gäller presenter julklappar och så vidare.
Det finns i regel mycket man kan skära ned på under uppstarten av sitt företag. Det finns också mycket att vinna på att köpa in begagnad utrustning istället för ny
- man säljer in sig själv och sina tjänster eller produkter i varje läge. Det gäller att anstränga sig även för små intäkter. "Många bäckar små..."
- man är öppen med sina leverantörer och begär förlängd betalningsperiod i god tid, helst innan köp om man behöver det. Man kan även planera med sina banker och i god tid söka amorteringsfrihet under vissa perioder med god motivation
- man hela tiden försöker utveckla sin affärsidé och inte är rädd att prova nya grepp för att hitta sin egen melodi
- hitta olika ben att stå på för att bli mindre känslig för tillfälliga svackor
- hitta sina egna nätverk för samarbeten och lobbyism som på kort eller lång sikt kan leda till merförsäljning
- hitta rätt prissättning, dels ett pris som attraherar marknaden men som också ger rätt lönsamhet. Sälj dig framförallt inte för billigt!
- man under perioder med dålig försäljning hittar aktiviteter som skapar omsättning. Genom att sälja nu till låg lönsamhet, gör att man "lånar" pengar av sina leverantörer till nästa månad när kostnaderna skall betalas
- man sköter administrationen, så att man får iväg sina fakturor så snart som möjligt och sköter sin bokföring. Då får man in pengar så tidigt som möjligt, både fakturerade intäkter och momspengar. Som bonus får man också koll på sin resultat- och balansräkning som man kan använda i sina dagliga beslut
Glöm bara inte bort att det viktigaste av allt är att man måste känna glädje inför det man jobbar med, annars orkar man inte. Tänk på att det är en livsstil att vara företagare och inte ett arbete!
Nästa inlägg kommer att ta upp några handfasta råd inom ämnet charkuterikunskap som man kan ta med sig hem till köket.
Stay tuned!
Joakim och Helena Lundgren
Kommentarer