onsdag 9 september 2015

Dagens lunch!

På Ridgedale lägger vi stort värde i att äta gott. 
Vi vill använda giftfria oförändrade livsmedel, vi utgår från oförädlade råvaror och tar vara på råvarorna i sin helhet. 
Vi är vad vi äter och vi formar vår omgivning utefter vad vi äter; bra mat håller oss friska och glada inte bara genom att påverka vår egen kropp utan även utifrån mänskligt välbefinnande i ett långsiktigt generationsöverbryggande perspektiv eftersom matproduktion har vida påverkan på miljö/politik/samhälle! 

Sensommar prakt av ringblommor och pumpa
Vad är då bra mat, kan man fråga sig!? Vi tror att ekosystemstödjande lokalt producerad och distribuerad mat verkar återuppbyggande på både miljö, hälsa och lokalekonomi! 

  Zucchini, tomat och olivpaj
I år är det Adrian och Pontus som har hand om matlagningen, båda är del av volontärsprogrammet och de ser här möjligheten att utveckla sina färdigheter i matlagning utifrån från jord till bord konceptet.
Rollen som "Farm Chef" på gården innebär att servera 3 måltider varje dag samt fika på förmiddan och eftermiddan, antalet portioner är mellan 15-35 per måltid.
 
Fänkål i trädgårdslandets
permanenta bäddar
täckta med halm
Tiderna ska passas för att arbetsflödet ska fungera på gården annars får Adrian och Pontus relativt fritt planera och utforma menyer och vi blir dagligen överraskade med nya kreationer. 
Särskilt nu i skördetid blir det det som är skördeklart som sätter möjligheterna. Det vi inte producerar själva köper vi i så stor utsträckning som möjligt från andra lokala producenter och dessutom nästan alltid ekologiskt.Dagens lunch

Adrian preparerar en
smördegs/fänkålskreation
"Smördegs - fänkålskreation"
eget smördeg toppat med ett lager blancherad fänkål, marinerad i olivolja,vitlök, persilja, salt och svartpeppar, bakat i ung.
Ingredienser:
 • Ekologiskt smör
 • Vetemjöl från björkaholmskvarn
 • Egen odlad vitlök, fänkål och persilja
 • Ekologisk olivolja, havssalt och svartpeppar
"Zucchini/tomat/olivpaj"

pajskal fyllt med stekt zucchini, oliver, tomat och rosmarin i äggstanning.
Ingredienser:
 • Egen odlad zucchini stekt i ekologisk solrosolja
 • Tomater från eget växthus
 • Ekologiska oliver
 • Egen odlad rosmarin
 • Äggstanning av gårdens ägg och gårdens mjölk
 • Pajskal av vetemjöl från Björkaholmskvarn och ekologiskt smör
I den ena pajen har vetemjölet ersatts av ekologiskt majsmjöl och är då helt glutenfri!

Till detta serverades:en vitkålsallad med fikon och rädisbaljor och äppecidervinäger, egentillverkad färskost, rågsurdegsbröd och lite rester av gårdens kycklinggryta!  (Från gården: vitkål, rädisbaljor, färskost och kyckling!)
  Pontus till blandar
  ny Mintkambucha 
Till maten har vi drycker tillverkade av levande kulturer.
Detta är Pontus särskilda intresse och specialitet. Gemensamt är att de innehåller mjölksyrebakterier som gynnar kroppens immunförsvar och matssmältning. Just nu har vi tre typer av dessa; Kombucha, Ginger beer och Vatten kefir.

Det går till så att man håller moderkulturen levande genom att mata den med socker, mikroorganismerna i moderkulturen äter upp sockret och drycken blir syrlig.

Mintkombucha, ingefärskombucha, blåbärsvattenkefir
och moderkultur till Ginger beer; ginger bug
Man kan sedan ta en del av var och en av dessa moderkulturer och späda med vatten och valfri smaksättning efter behag, till exempel saft av bär, ingefära, citron, mynta eller andra örter. Efter en annan fermentering i sluten flaska blir drycken lite söt, syrlig och lite bubblig. Just nu har vi till exempel Ingefärskombucha, mintkombucha och blåbärsvattenkefir

Majsmjöl kan bli en framtida gröda på gården,
i år har vi provodlat ett utsäde vi fått
av Patrik Sellman i Gräsmark

Inga kommentarer: