Förökning av hallon, vinbär, krusbär, bärtry och vallört med sticklingar och rotbitar

Sticklingar av bärtry
Det är fredag idag och man känner att takten förändras, trots att gårdssysslorna rullar på utan hänsyn till veckodagar, är atmosfären mer ledig. 
Ett av veckans pågående projekt som idag kan avslutats har varit förökning av vedartade växter och rotbitar. Det har förberetts en jordblandning bestående av sand från ett lokalt sandtag, torv från vårt skifte i mossen, riktigt potent 18-dagars kompost och matjord för att sätta sticklingar och rotbitar i. 

Naomi fyller hinkar med vår speciella 18-dagars kompost

Det är ett angenämt och socialt arbete att sitta tillsammans och fylla plantplugg för rotbitar eller samla sticklingar och sätta i de upphöjda bäddarna i plantskolan
Här ska det förökas hallon, vinbär av olika slag, krusbär, bärtry och vallört. 

Louisa och Katrine sätter ned krusbärssticklingar
Vallört är en mycket användbar växt som passar bra i våra frukt och bärodlingar. Den är en starkväxande perenn med djup pålrot som effektivt tar upp näringsämnen och mineraler från ett djup som många andra växter inte når. 
Det innebär att att den lagrar i sina gröna växtdelar höga koncentrationer av de viktigaste gödselämnena kväve, fosfor och kalium tillsammans med ett flertal spårämnen bland annat kisel och magnesium. 
Bitar av vallörtsrot jordsätts i djup plantplugg
Blad av vallört är mycket användbara för marktäckning runt trädgårdsväxter, i kompostblandning, jordblandningar, gödselvatten mm. I våra trädplanteringar konkurrerar den effektivt undan gräset vilket är precis vad vi önskar då gräs hämmar träd/buskar genom att rötterna tar upp näring från samma ytliga jordskikt. 
Vallört kan också användas i måttliga mängden som djurfoder och är en gammal medicinalväxt traditionellt använts för sina sårläkande och inflammationshämmande egenskaper.

Niklas i början på sommaren
när vi satte upp våra mongoliska yurtor
Idag finns det också anledningar att fira, för idag är en av våra kära volontärers, Niklas, födelsedag. 
Niklas kom förra året på kurs och kom tillbaka i år för att jobba som volontär sedan april. 
När man tänker tillbaka på allt som hänt sedan början på säsongen och den oerhörda hjälpen han bidragit med blir man alldeles rörd. 
Niklas föräldrar är på besök från Tyskland och till kvällen blir det pizzakväll efter Niklas önskan. 

Ute i trädgården får var och en kavla ut och garnera sin egen pizza som sedan bakas i gårdens veduppvärmda lerugn. 

Liksom andra kvällar kommer bastun att stå varm för den som behöver avslappnande värme i utarbetade kroppar eller bara en enkel tvätt med hink och skopa.

Vår pizza/bröd ugn byggd uteslutande med material från platsen!

Idag skiner solen och luften är härligt krispig. Efter två torgdagar med leveransen och mycket mail och telefonkontakt är det tid för att sakta ned lite. När jag har tid över spenderar jag gärna tid med djuren, mjölka och eller bara sitta med korna är bland det skönaste jag vet. 
Behöver jag komma bort från allt ståhej smiter jag över till grannarna som råkar vara de varmaste och hjärtligaste människor jag träffat. Att ha en öppen inbjudan till infödingarnas kaffebord har betytt oerhört mycket för mig. I samtal över Ulla-Britts underbara kakor har viktiga kontakter och många goda råd förmedlats. 

Jag och Miso
Men min trognaste vän är trots allt border-collien Miso och en promenad i skogen tillsammans slår det mesta. Snart 1 år gammal är denna söta varelse, vallhund är hon men mest vallar hon ankor, broilerkycklingar och höns och det händer faktiskt att hon är riktigt hjälpsam som häromdan när hon vallade in en höna som kommit bort på utsidan av vårt rovdjursstängsel ut mot skogen till. Än så länge tycker Miso att får är läskiga men matte tror att det kan gå över! 

Jag tackar för utrymmet att blogga här och lämnar över staffetpinnen, ser fram emot att läsa om fler spännande aktiviteter i kommunen!
/Yohanna Amselem, Ridgedale Permaculture

Kommentarer

Populära inlägg