Ofrivillig entreprenör

Det låter värre än det är att vara ofrivillig entreprenör, för jag tycker faktiskt att det är hur kul som helst och jag vill inte göra någonting annat, men det ligger ändå något i det…

Efter att vi fick vår son Torsten 2012 så hade jag inget arbete att gå tillbaka till efter min föräldraledighet. Det ser oftast ut så i min bransch eftersom jobben eller  projekten är så pass få.
Då bestämde jag mig, nu eller aldrig. Jag visste ju ändå inte vad jag skulle göra.
Nu startar jag företag och blir frilans.

Men jag visste inte hur.
Som tur är har jag en bästa vän som är skicklig entreprenör, och hon fick mig att våga. Första gången jag och Ulrika Frykestam satte oss ner för att diskutera mitt eventuella framtida företag hemma hos henne i Hälserud hade jag en lång lista på saker jag behövde ha hjälp med, saker jag inte hade koll på och allt jag var rädd för.
Efter min monolog tittade hon på mig och frågade : ”-Skit i det, var är listan på allt som du är bra på?? Jag vet ju att den borde vara ännu längre?”

Vi började om, med en ny lista.
Det säger ganska mycket om hur mycket jag lärt mig av henne.
Jag är livrädd för siffror, och det kryper i kroppen på mig när jag hör ett ord som ”moms”. För att inte tala om ”deklaration”!!!  Men då skaffade jag mig Arne på Axinova Redovisning i Sunne. Det man inte kan, ska man ta hjälp med, och koncentrera sig på det man är bra på. Så jag ”struntade” i det jag inte kunde, skaffade ateljéplats, gick starta eget kurs och satte igång.

Inspirationen till de här julgardinerna för Cellbes i år kommer från granarna i morfars skog hemma i Ingmår
Jag hade INGEN som helst erfarenhet av företagande, men Ullis och min före detta kollega Johanna Skånmyr från Borås Wäfveri  har hjälpt mig att bena ut vad det är jag håller på med, och gett mig tips som jag har kunnat hålla fast i när jag inte riktigt vetat var jag är på väg.
Jag har mitt eget företag, inte för att jag är entreprenör utan för att jag brinner för mitt yrke som formgivare. 
Att ha min egen verksamhet är en förutsättning för att få jobba med det som jag tycker är roligt.

En annan sak med att bygga eget är att kunna utvecklas, ibland med stormsteg, att kunna ta sig vatten över huvudet, klara av det och växa. Jag kan alltid sätta upp egna mål att sträva mot, fundera över nya vägar att ta, och det gör att det aldrig blir enformigt. 

Däremot så är jag ju inne i den delen av livet då småbarn och familj tar mycket tid, men jag tänker inte låta mig stressas av det. Eftersom jag ofta bärs iväg av hur roligt det också är så får jag verkligen jobba med det där att var sak har sin tid.

Bland mina mål finns att illustrera en nyutgåva av ”Nils Holgersson”, och att starta en liten produktion av någonting, (typ mattor eller nåt) i Moldavien. Och just nu är nog dessa mål ganska långt borta, men de finns iallafall där, och var sak har sin tid…
Någon av er som har erfarenheter och kontakter i Moldavien???

”I´ve been absolutely terrified every moment of my life -and I never let it keep me from doing a single thing I wanted to do.”
-Georgia O´Keefe


/Helene

Kommentarer

Populära inlägg