Läsningen viktigare än någonsin
Folkskollärarna stod bakom en av Sveriges största lässatsningar genom tiderna, Barnbiblioteket Saga. De små röda böckerna spreds runt om i Sverige och blev verkliga kioskvältare, sålda i jätteupplagor. Böckerna blev inte bara en enastående framgång utan lästes också av betydligt fler än skolans barn. I många hem var det de enda böcker man överhuvudtaget hade.
Den första boken i Barnbiblioteket Saga 1899 Omslagsbild av Jenny Nyström |
Gullivers resor i Sagas version var rent av mer känd än själva originalboken. Tusen och en natt, Illiaden och En världsomsegling under havet, allt blev omarbetat för att stimulera barns läsning.
På Skäggebergsskolan spelade vi skolteater och Ruskaby skola var en av Saga-bibliotekets allra mest älskade delar.
Idag är böcker ingen bristvara och fler barn- och ungdomsböcker än någonsin ges ut. Vi har Läsambassadörer, Läslyft i våra skolor och kommande Bokstart som några exempel på bra insatser. Trots allt detta och mer därtill visar siffror att majoriteten av våra ungdomar läser mindre än när de gick i fjärde klass. Ungdomars läsning har minskat drastiskt.
Varför är då läsningen viktigare än någonsin? Ja, vi lever i helt enkelt i en annan värld av läsande. En tsunami av information, masspåverkan, påtryckningar och kommunikation väller över oss varje dag. Det krävs utvecklat läsande, utbildning och bildning för att förstå sammanhang, stå emot påverkan, kunna skilja fakta från fejk, dra slutsatser och ha rejäla källkritiska glasögon.
Det gäller sannerligen att utveckla sin läsning.
Inte minst när det gäller vardagens indiska reptrick som att läsa och förstå manualen till digitala TV:n eller hitta rätt information på nätet hos Skatteverket...
Hälsningar Eva-Lis Sirén
Kommentarer