Hur kunde lilla Sunne bli bäst i Sverige?

En viktig förutsättning för att samhället ska upplevas som trevligt och tryggt är att det finns ett fungerande civilsamhälle, där människorna utifrån intresse och engagemang frivilligt deltar i föreningar och organisationer. Det bidrar till ett samhälle med högt socialt kapital där människor känner tillit till varandra, har roligt och är stolta över sitt lokalsamhälle.

Streetbasket framför Freja

Jag vill här lyfta fram engagemanget för basketsporten och hur föreningen Sunne Basket blivit ett socialt kapital i Sunne.

Hur kunde lilla Sunne bli bäst i Sverige? 

Så skrev sonen Björn i en gymnasieuppsats i historia, som handlade om föreningen Sunne Basket och vägen till SM-titeln 1966 för damseniorlaget. 

Basketboll började spelas någon gång på 1920-talet i Sverige. Till Värmland kom sporten på 50-talet, då en grupp amerikanska mormoner spelade en uppvisningsmatch på Seminariet i Karlstad. En av lärarkandidaterna på skolan var Arthur Johannesen från Sunne. 

Eldsjälen Arthur Johannesen

Något år efter att han var klar med sin lärarutbildning flyttade han tillbaka till Sunne. Några korgbollsspelande ungdomar lyckades övertala Johannesen att starta en basketklubb på orten. Genom att vända sig till KFUM i Sunne fick han hjälp med det, och KFUM Sunne Basketbollklubb grundades 1958.

Arthur Johannesen
En av Sunne Baskets första matcher spelades vid den här tiden, för 62 år sedan, mot Karlstad. NWT rapporterade att Sunne hade ”äran att plocka i de första poängen men sedan var det bara Karlstad hela tiden”. Det var tydligt att laget fortfarande hade mycket att lära då man ”passade illa och korgskickligheten inte var framträdande”.

Arthur Johannesen, klubbens grundare och ledande spelare, med smeknamnet Svarten uppmärksammandes särskilt av NWT skribenten som skrev:
Svarten Johannesen var sig inte riktigt lik, i dubbel bemärkelse. Aldrig tidigare har väl en Patriark med så svart skägg spelat basket.

Damspänstens dag

Något senare var det ”Damspänstens dag” i Sunne och ett gäng flickor från klubben ställde upp för en uppvisningsmatch. Matchen spelades på skolgården vid Skäggebergsskolan och det var första gången dambasket dök upp i Sunne.

Damspänstens dag


Svenska mästare i basket 1966

Under säsongen 1966 kvalificerade sig Sunne för SM-slutspelet i Enskede. Blackeberg som hade sex SM-tecken varav fem i rad, var förstås favoriter. Sunne och Blackeberg gick till final. Finalen spelades i Enskedehallen den 6 mars 1966 och Sunne vann med 52-44.

Svenska mästare 1966

Sensationen var ett faktum, KFUM Sunne Basketbollklubb var svenska mästare i basket!

Barbro Babban Forsberg
Barbro ”Babban” Forsberg, Sunnes ledande spelare, sa efteråt att Sunne ”hade mycket roligare än de andra lagen” och ”visade mer tillit till varandra” än motståndarna. Babban var sedan några år gympalärare på Fryxellska och flerfaldig svensk basketmästare för Stockholmsklubben Blackeberg.

Den här händelsen och Arthur Johannesens engagemang bidrog starkt till att tände mitt och många ungdomars intresse för sporten basket. Arthur var en eldsjäl som hade stor betydelse för basketsportens popularitet i Sunne. Det var Arthur som sa åt mig att gå med i klubben och komma på träningar och så småningom fick jag också förtroende att lära mig styrelsearbete och ledaruppdrag.

Vi har roligt och jag ser att du har talangen som krävs, sa Arthur. Det var första föreningskontakten för min del. Annars var det väl mest spontanidrottande som gällde på 50- och 60-talet.

Träningspass med Arthur 1975

Än idag hör man något äldre sunnebor säga: -"På gympan, var det bara basket som gällde, med Arthur som lärare." 

Och populariteten håller i sig än i dag. Och jag är fast förankrad i Sunne Basket. /Olle Edgren

Basket i Sunne, fler fantastiska bilder

Herrlag 79-80

Micke Myrén och tjejer 89-92

Easy basket i Sparbankshallen



Pojkar på cup i Skövde

Träningspass för juniortjejer


Kommentarer

Populära inlägg