Det låg alltid en stilla frid öfver gården

Den nuvarande herrgården som Selma Lagerlöf lät renovera mellan 1921–1923 skiljer sig avsevärt från det hus som Selma Lagerlöf föddes och växte upp i.  

Selma Lagerlöf beskriver: ”Det var en liten gård med låga byggnader, som öfverskuggades af höga träd. En gång i tiden hade den varit prästgård, och det var, som om detta hade satt en prägel på den, som den inte kunde förlora. Man tycktes ha större kärlek till böcker och läsning där än på andra ställen, och alltid låg en stilla frid öfver gården” (ur En saga om en saga). 


Mårbacka 1902.
Foto: Östra Emterviks hembygdsförening.









Mårbacka blev prästgård

År 1609 skrevs Mårbacka in jordeboken, och därefter kan man följa dess skiftande öden som bondgård, prästgård och slutligen herrgård. Man kan följa Selmas anor genom att följa folket på gården. 

Den första bonden hette Jöns eller Jon och slog sig ned i början av 1600-talet. Från gårdens grundare härstammar Selma Lagerlöf i rakt nedstigande led. 

Hans son Brynte tog över i mitten av 1600-talet och gården delades i två, mellan sönerna Ivar och Olof. I och med att lillebror Olof läste till präst – och sedermera tog sig namnet Olaus Bryntonius Morell, eller Olof Bryntesson Morell – blev södra gården förvandlad till prästgård. Om det skriver Jan Brunius i boken Mårbacka. Olof Bryntesson Morell blev för övrigt första protestantiska prästen i Östra Ämterviks kyrka, och han finns också som porträtt där.  

Vilerstensbacken, en disig dag i höstas.












Kuslig berättelse...

Historien om denne Mårbacka-son som blev präst kan man läsa i första memoarboken Mårbacka, om man bläddrar fram till kapitlet Spöket i Vilarstensbacken. Den handlar om ett möte mellan bondhustrun på Mårbacka och ett spöke – en mördad präst - som brukade visa sig vid ”Vilerstenen”. Om du inte har varit där så är platsen belägen strax söder om Mårbacka och på östra sidan om landsvägen. Och berättelsen är riktigt kuslig, men fullt möjlig…

Selma Lagerlöf gick hur som helst ofta själv till ”Vilerstenen”, och tyckte att det var en alldeles lagom promenadväg…

Selmas farmor bröt kedjan

En kedja av prästdöttrar som gifte sig med präster varade i fyra generationer, men bröts då Selma Lagerlöfs farmor Lisa Maja (Elisabet Maria) Wennerwik, gifte sig med Daniel Lagerlöf, som då inte var präst utan regementsskrivare. 

När Daniel Lagerlöf gick bort 1852 togs gården över av Selma Lagerlöfs pappa, Erik Gustav Lagerlöf (född 1819) och hans fru Louise Wallroth. Louise Wallroth kom från en förmögen köpmannasläkt i Filipstad. De gifte sig 1849, och bodde de tre första åren som nygifta på Gårdsjö herrgård, som Louise pappa hade köpt.  

Gårdsjö herrgård, före branden 1886.
Foto: Östra Emterviks hembygdsförening.









Ljus i mörkret

Mårbacka har alltså i flera generationer varit en prästgård, och på tal om präster, tänk att på söndag är det redan första advent! Då får vi tända det första ljuset i staken, ett ljus som vi kanske behöver mer än vanligt i denna mörka tid. 

Ett annat ljus i mörkret är att Västanå teater har sin konsertföreställning i digital form just på första advent (kl 16). Så varför inte värma lite glögg, tända ett ljus och krypa upp i soffan och luta sig tillbaka, och njuta av föreställningen på Västanå teaters hemsida eller deras Facebook. Det ser jag fram emot!

Trevlig första advent!

/Irene Henriksson 





Kommentarer

Unknown sa…
Intressant läsning. Trevlig advent alla!

Populära inlägg