Koronastopp før F-stop

Så ble det altså F-STOP vi skulle gå for. 

Jeg innser en gang for alle at Støpafors og Sunne ikke lenger er S for smultronställe.

Jeg sier til min mann, « da får F-stopp , også være en for F for fortellinger!»

«Jajamennsann, du och jag i lag», kvitrer han, veldig smøremyk, siden jeg i motsetning til ordet 

LANDSKAPSHOTELL eller NORDISK SENTER FOR FOTOGRAFI, klarer å gjenta F-stopp høyt, helt for meg selv ...

Så blir det i stedet K-stopp. Koronastopp.


 Japanske brentkledningsteknikken shousugiban


Vi er på vei til vårt elskede Värmland, Sunne, Støpafors torsdag 12. mars 2020. Statsminister Erna Solberg har varslet en pressekonferanse klokken 14. Vi er såvidt kommet over grensen og kjører gjennom Töcksfors når vi hører nyhetene som skal fortelle oss om den største nedstengningen av Norge i fredstid. DESSUTEN har alle som har kommet fra oppholdet i utlandet, inkludert Danmark,  etter 28. februar karantene i 10 dager. Min mann kom hjem fra kursoppdrag i Jordan  5. mars... «Men da får jeg jo karantene i Sunne», sier gründeren bortimot oppspilt og ser frem til å ta fatt på å tegne den første Camera Obscura-modellen. 


MEN, søndag kveld, skjønner vi at vi må komme oss hjem fra Sverige fortere enn svint, innen midnatt mandag 16. mars, siden vi ellers vil få karanteneplikt også fra Sverige, på toppen av min manns fra reisen til Jordan ...

Denne helgen rakk vi å kjenne på hvor mye vi gleder oss til å starte på F-STOP som handler om at mens vi bygger på den første modellen, så holder vi kurs i foto og fortellinger. Nå er vi der. Sammen. Retningen videre er helt tydelig for oss begge. Det var nesten ikke til å holde ut at vi ikke skulle kunne reise tilbake dit den påsken. Jeg vurderte sivil ulydighet. Men vi planla for hjemmepåske. Kjøpte utepeis og inviterte til «bål og skål» i små grupper av gangen.

Min mann begynte å bygge boder i hagen i hagen hjemme i Fredrikstad og eksperimenterte med den japanske brentkledningsteknikken shousugiban. NOE måtte han jo sette nevene i ...



Vi fikk to uker i august i Sunne, og kjente på  sterke bånd til granner og landskap. Samt noen dager i september. I uke 41 er smittetallene igjen akkurat en over grensen til antall smittede pr 100000 som gjør at min mann skjønner at elgjakten som skulle starte denne lørdagen blir avlyst for hans del. Ellers ville det bli ny karantene på 10 dager i Norge.



Jeg hadde begynt på en tanke som handlet om «hvorfor tar ikke Sunne sin berettartradisjon videre? Hvorfor ser jeg så få spor av Göran Tunstrom? Hvorfor dyrker de ikke i enda større grad sin egenart?

Vi hadde vært så utrolig heldige å bli invitert til workshops i regi av Sagolika Sunne ved flere anledninger. Kanskje begynte det der på speedaten hos kommunen? At noen så at vi hadde noen ideer? 

Uansett, mens vi med eiendom i Sverige fortsatt hadde lov til å komme inn i landet, ble jeg med på den siste workshopen Sagolika Sunne hadde i fysisk form. På selveste Mårbacka. Alle store aktører var der, Västenåteater, Sillegården, Ulfsby Herregård ... Jeg var starstruck, men våget å reise meg og si akkurat dette, at «Sunne har en større jobb å gjøre med det berettande».

Lite visste jeg at Karlstad Universitet skulle ha gjort både forskning og konklusjon om det samme: «Ta sagan videre».

Mens Sunne og Støpa er stengt for oss, er jeg plutselig der at jeg deltar i digitale møter med Sagolika Sunne, med Västenå Teater, Sillegården, Mårbacka, Maria Stormark, Per Branzèn om «hur vi kan ta det berättenadet vidare».



Om noen veldig få måneder er vi tilbake, håper og tror vi. Vi håper å samle gjester, både våre egne og inviterte utenfra, rundt Värmlandspeisen hos oss. Det røde tømmerhuset duger så veldig, uavhengig av om hvilken tittel det har : landskapshotell, bed  and breakfast, Nordisk senter ... eller F-stop. 

Det er uansett hva vårt smultronställe.

Du kan kan følge vår drøm på Instakonto @thehotelretreat

Kirsti Hovland jobbar som journalist och Tom-Egil Jensen som fotograf

Kommentarer

Populära inlägg