Sunnes nya mötesplats: Äntligen!

Äntligen! Under lördagen hördes det ordet flera gånger. Landshövdingen Eva Eriksson sa det i sitt invigningstal, vårt kommunalråd Ola Persson sa det i sitt och alla människor runt omkring mig i publiken sa det. För det är så det känns: äntligen! Äntligen har Sunne fått sitt nya Bibliotek! Jag har en speciell pärm i min bokhylla. ”Bibliotekets vänner 1998 – ” står det prydligt textat på ryggen. Under har jag skrivit ”Kulturhuset 2000 – .” Vi var en grupp som träffades på det gamla biblioteket för att diskutera hur vi skulle kunna påverka politikerna att vilja bygga ett nytt bibliotek. Det gamla som invigdes 1956, en våning upp utan hiss, stred på alldeles för många punkter mot kommunallagens text angående kommunbibliotek. Vi blev en lobbygrupp som började arbeta för frågan. Intresset hos kommunens politiker och tjänstemän var ljummet. För att inte säga iskallt i vissa fall. Vi gav oss inte i vår lilla grupp utan tryckte på allt vad vi kunde. Tanken på ett kulturhus tog form när Sunne hamnade i EU:s stödområde 2 (finns inte kvar längre). Där kunde man få bidrag till ett kulturhus men inte till bibliotek, eftersom kommuner enligt kommunallagen var skyldiga att hålla invånarna med ett godkänt bibliotek …
2001 kunde vi läsa i NWT att ”Sunne: 15 miljoner kronor i investeringsplan BIBLIOTEK OCH KULTURHUS I ETT.” På bild ses tre herrar som satt i kommunens arbetsgrupp. Lobbygruppens möten med kommunens representanter blev allt glesare, för att under 2003 upphöra helt. Det gjorde inget: tåget var satt i rullning. Och sedan har det ångat på. Plötsligt fanns det en politisk enighet om ett nytt bibliotek.
Igår hade vi stor invigning det Nya Biblioteket. Själva byggnaden är i sig en sevärdhet, då den är ritad av världskända svenske arkitekten Gert Wingårdh. Han blev inspirerad av Fryksdalens alla björkar (antagligen hade han förväntat sig en massa granar här uppe i finnskogarna), och därför är fasaden i vitt och svart glas. Läget mitt i centrum är perfekt. Och det är så härligt kaxigt STORT! Mitt i brinnande finanskrisen så inviger vi ett bibliotek på mer än 1700 kvadratmeter! Här finns allt: tidskriftshörna, stor barnavdelning med mysgrop och låga barnmöbler, datorer, Selmahörnan med sköna fåtöljer, Tunströmhyllan med alla Görans böcker, Lärcenter för distansutbildningar, släktforskning, hembygdshistoria och naturligtvis ljudböcker och vanliga böcker. Dessutom har vi en lunchrestaurang och ett fik i huset. I de bakre delarna finns små konferensrum samt en stor samlingssal. Där kommer kommunfullmäktige att ha sina möten och där kommer det att finnas möjlighet för olika uppträdanden. Igår kväll hade Richard Wolf en bejublad föreställning inför en fullsatt salong (jag tror den tar ca 170 personer).
Självklart är det inte bara ett bibliotek vi har fått. Det här kommer att bli Sunnebornas naturliga träffpunkt. Naturligtvis är det också hit som alla turister kommer att dras. Här finns information att hämta och människor att möta. Redan idag har huset en besöksfrekvens på i snitt 1000 personer per dag. Det är mycket i en tätort med knappt 7000 invånare! Hela kommunen har det dubbla. När turistsäsongen kommer kan vi lugnt räkna med en ökning av besökssiffran.
Så låt mig än en gång få brista ut i ett djupt känt ÄNTLIGEN!

Kommentarer

Här ifrån Höjen ropar vi också äntligen! Vi är alla att gratulera!
Nu ser vi fram mot att följa ditt bloggande under veckan.
Salve Mats L.

Populära inlägg