Hur Sunne Vattenpark kom till Sunne

Första gången jag hörde ordet vattenpark var redan 1999 när ungraren Istvan Foth föreslog ett vattenland där de gamla bassängerna låg på Kolsnäs. Istvan Foth hade redan 1985 hjälpt Bert Karlsson med Skara sommarland. Jag tyckte att det var tokiga idéer och jag förstod varför Istvan Foth bodde på en plats som Stöllet.

2001 blev det uppenbart att de gamla bassängerna på Kolsnäs började bli riktigt dåliga, och hade sett sina bästa dagar. De gamla simbassängerna byggdes 1971 och kostade då 400 000. Där gjorde Lions i Sunne en otrolig insats och bidrog med 100 000 kr(!).

Sunne Turism AB gjorde en kostnadsberäkning och nya bassänger skulle kosta cirka 9 miljoner. Badet gick 300 000 back varje år så frågan var: Ska vi bygga något som garanterat går back och som inte drar så mycket besökare?

Fram med Istvans nya ritningar igen. Studiebesök och nya ritningar. Vi gjorde en studieresa till Cypern och besökte sex stycken vattenparker. I staden Limassol fanns det en vattenpark som hette Wet and wild.

Vi gillade denna park för den var ungefär så stor som vi hade tänkt oss. Jag sa till mina arbetskamrater att:
– Tänk om vi hade pengarna. Då kunde vi plocka ner den här vattenparken och köra den till Sunne
Alla skrattade åt den galna idén. Jag trodde vid den tiden att det inte ens gick att plocka ner en vattenpark och flytta den.

Väl hemma igen gick det trögt med vattenparksprojektet. Ett genombrott kom när Anders Magnusson, som ägde marken norr om turistbyrån på Kolsnäs, frågade om vi inte skulle bygga vattenpark på hans område.

Första spadtaget av Filippa Mörk, Karl-Johan Adolfsson och Oscar Nilsson Hallgren

Jag ringde Istvan som redan ritat ett tiotal ritningar. Istvan gjorde ytterligare en ritning - betydligt större och häftigare än de förra.

Sunne Turism AB bildade ett dotterbolag, Sunne Vattenpark AB. Nu var siktet att finna en finansiering och sedan låta ett privat bolag driva verksamheten. År 2003 jagade vi finansiärer utan större framgång. 2004 ringde Istvan Foth och sa att Pavlos Louizou, som var delägare i vattenparken Wet and Wild i Limassol, var villig att plocka ned och flytta vattenparken till Sunne. Samma vattenpark som jag året innan tyckte vi skulle köpa och plocka ner. Jag trodde Istvan skämtade för något så stolligt kan väl inte vara sant. Jodå, Pavlos ville flytta sin vattenpark till Sunne. Så blev det.

70 containrar med vattenparken från Cypern med båt till Göteborg. Sedan tåg till Karlstad och sista biten lastbil till Sunne. Det var prylar och grejer överallt på vattenparksområdet. I mitt tycke var det en otrolig insats av alla som var delaktiga i byggprocessen. En stor hjälp var att cyprioter som plockat ner anläggningen på Cypern var här och satte upp den.

Undertecknad hade jobbet som VD i Sunne Vattenpark parallellt med jobbet i Sunne Turism AB fram till januari 2006. Invigningen ägde rum 14 juni 2006. Mannen som invigde var Mr Sommarland himself, Bert Karlsson.

Jörgen Jönsson och Bert Karlsson gjorde premiäråket i Sunne Vattenpark 14 juni 2016

Sunne Turism AB arbetade i fem år med att förverkliga en vattenpark i Sunne. Minns att jag och, dåvarande pensionären och före detta chefen på tekniska enheten i Sunne kommun, Willy Nyqvist satt en påsk uppe hos Istvan Foth i Stöllet och ritade på anläggningen.

Tyvärr har anläggningen inte varit någon bra ekonomisk affär för ägarna. För Sunne har det varit mycket bra. Sunne sommarland är ju överlägset Värmlands häftigaste familjeattraktion. Fler barnfamiljer som turistar i Sunne. Bra för boendeanläggningar, restauranger, butiker och andra näringsidkare. Att ha en megaattraktion som lockar barnfamiljer är en stor tillgång.

Sommaren 2016 kom det 32 000 besökare. Några nya attraktioner och en normalvarm sommar gör att det borde komma 40 000 - 50 000 besökare.
/Reine

Kommentarer

Populära inlägg