tisdag 17 oktober 2017

Sunne, Stikkan och Polarpriset

Häromdagen fick jag ett mejl av Marie Ledin, VD för Music Polar Prize (Polarpriset). Dessutom legendaren Stikkan Andersons dotter och Tomas Ledins fru. Ja det har blivit många mejl senaste åren och upprinnelsen är följande:

Stikkan gick på Ingesund (folkhögskolan) 1949 – 51. Där testade han idéer fick kontakter och inte minst träffade han sin blivande hustru på Ingesund – nämligen Gudrun Rystedt. Gudrun var från Östra Ämtervik och de gifte sig i Sunne kyrka 1955 (precis som undertecknad i somras …). Två år senare fick de dottern Marie och många somrar har tillbringats i Sunnetrakten under 60- till 70-talen. Detta hade jag hött talas om och minns även när Tomas Ledin haft show på Kolsnäs och att familjen Andersson träffades i Gudruns hembygd. När jag började arbeta på Ingesund 2010, kände jag att detta måste jag spinna vidare på. Varför skulle inte Ingesundsstudenter kunna få vara med under Polarpriset i Stockholm, en sådan genuin och historisk förankring? Jag mejlade Marie och beskrev det hela, givetvis också min egen Sunnekoppling. Marie blev mycket glad, rörd och nostalgisk och varför inte? Marie hängde på direkt och vi testade första året i mindre skala och sedan har det blivit mer och mer och i somras i juni var vi med för femte året i rad – med 20 studenter och det hela har verkligen etablerats.

Årets Polarpristagare Sting & Wayne Shorter under ceremonin

Numera är det naturligt för Sveriges och Världens musiketablissemang att ta del av Musikhögskolan Ingesund på Polarpriset. Från Polar Talks (seminariedag), till musikkvällar på Oktagonen/Sturehof, spela vid konserthuset i samband med ceremoni och prisutdelning, lotsa kungaparet (kungafamiljen) vid konserthuset och även vid banketten på Grand Hotel. Ja det är verkligen inte på smått vis. Dessutom syns Ingesund, Arvika, Karlstads universitet i samband med pressutskick, programblad och presentationer i media. Riktigt kul att Marie själv i olika forum lyfter kopplingen och betonar vikten av att vi är representerade på plats. Många återkommande gäster känner väl till Ingesund och Stikkan.

Ingesund under Polarpriset


Johan Birgersson och Marie Ledin

Själv planerar jag vår del i det hela med logistik, musikinriktning, allt praktiskt, ser till att det fungerar och är även på plats under Polarveckan. Skapar kontakter i musikbranschen och nätverk, med på prisceremoni och bankett. Många intressanta och värdefulla möten förstås.


Stikkan och Gudrun

För drygt två år sedan fick jag idén att vi skulle göra en stor Stikkan-hyllning på Ingesund. Lill-Babs hängde på (Stikkan skrev hennes dunderhit ”Klas-Göran”) och femtiotalet studenter med Stikkan-låtar i olika tappningar och arrangemang. Jag ledde föreställningarna (två stycken i september 2015) som pågick i knappt tre timmar. Blev även framträdande i Karlstad på universitetet och KCCC (Akademisk högtid). Marie Ledin och Monica Ekmark närvarade i Arvika och det blev sådan succé och så lyckat att Marie ville sätta upp det hela i Stockholm. Fantastiskt – vilken grej! När Marie driver ärenden så händer det grejer minsann. Efter många turer hit och dit och fint samarbete med Marie, flyttades hela produktionen till China Teatern i huvudstaden och det blev riktig lyckat.

Johan och Lill-Babs

Att just stärka varumärket Musikhögskolan Ingesund fick sig en rejäl skjuts, inte minst då studenten Oskar Persson satt i TV4:a nyhetsmorgon tillsammans med Barbro ”Lill-Babs” Svensson och berättade om föreställningen – stort! Gick ut på bred front i sociala medier och Tomas Ledin höll verkligen inte igen på sin Facebooksida – vilken spridning!

Tomas Ledin om hyllningen till Stikkan
En riktigt stor produktion som verkligen krävde sitt att producera. Jag är stolt över det vi gjorde och studenterna levererade suveränt! Se gärna trailern, som föregick föreställningen på China Teatern,
här via länken Den visades över 25 000 gånger i sociala medier.

Helt fantastiskt att grabben från Hova kom till Arvika och Ingesund, träffade ”jäntan” från Fryksdalen och tillsammans byggde ett enormt musikimperium med ABBA i spetsen. Gudrun höll ihop det hela, var stark, skötte ekonomin och var som en mamma för många artister.

Stikkan hade själv en otrolig känsla för att skriva texter och dagligen spelas låtar i radions P4 eller i tv-program som Allsång på Skansen och så vidare. Låtar som du kanske inte visste var just en Stikkan-låt.

Se gärna en kort summering om Stikkans liv på ett charmigt sätt:
The Life of Stig 'Stikkan' Anderson

Läs gärna Maries fina bok ” Min pappa hette Stikkan” – intressant läsning som berör!

Just det ja – fick som sagt ett mejl av Marie och nu ska vi planera för Polarpriset 2018 ...

Ses!
/Johan

Inga kommentarer: