Gabriel Strid tävlar för Team Nordic Jobs Worldwide

Gabriel Strid tävlar för Team Nordic Jobs
Worldwide som är ett estniskt långlopps-team















Min skidkarriär startade i hemma-klubben Sunne SLF. Vi var några killar som åkte för Sunne och ingen av oss var egentligen bra om man jämförde med resterande delen av Sverige. 

På Folksam cup som var Sverige-cupen för ungdomar kommer jag ihåg att vi värmlänningar var långt ner om inte till och med längst ner i resultatlistan. Men det som ändå var bra var att alla grabbarna i klubben var jämna vilket gjorde att vi hela tiden sporrade varandra och blev bättre och bättre. 

Allt började i Sunne SLF

Sunne SLF är självklart en viktig och givande tid i min karriär som skidåkare. Det var där allt började och det var där jag fick lära mig grunderna i längdskidåkning. 

Sunne SLF stöttade oss även ekonomiskt för att vi skulle kunna köra tävlingar runt om i Sverige. Även om Sunne SLF är en av de mindre klubbarna i Sverige och inte har alla möjligheter rent ekonomiskt så gjorde de så gott de kunde och med extra stöttning från Selma Spa och några andra företag i Sunne så hade vi så att vi kunde köra de större tävlingarna i Sverige. 

IFK Mora blev nästa klubb

Jag tävlade för Sunne i 5 år. Efter Skidgymnasiet var det dags att ta ett stort steg och gå från Junior till Senior. Jag visste att jag skulle behöva ytterligare lite mer stöttning och sparring för att nå mina mål. Jag bestämde mig då för att kolla intresset hos några av de större skidklubbarna i Sverige och några av dem var intresserade. Det slutade med att jag bytte klubb till IFK Mora. 

Jag tävlar än idag för IFK Mora när det är vanliga traditionella tävlingar som SM eller Sverige-Cup men i år har jag tagit ett nytt stort steg i min karriär och börjat satsa på långlopp. 

Världscupen i långlopp

Det finns många anledningar till att jag nu har valt att gå över på långlopp. Möjlighet att åka världscup och tävla utomlands, ekonomi, lagkänsla och framtida möjligheter att leva på mitt idrottande m.m. 

I traditionell längdskidåkning är det endast ett fåtal personer som får möjligheten att representera Sverige och tävla i världscupen och om du når dit behöver du ändå alltid prestera för att fortsatt ha en plats i laget. Det gör att det hela tiden känns lite som att det är tävling och prestationshets även utanför tävlingsbanan. Det blir aldrig helt den där känslan av att man är med i ett lag och kan slappna av. 

Är du med i ett långlopps-team så vet du när säsongen börjar vilka tävlingar du kommer att få köra. Du är även med i ett lag som kämpar tillsammans för att ta poäng vilket skapar en gemenskap. Samtidigt är man även fortfarande en individuell idrottare och har möjlighet att också prestera på egen hand. 

Långloppen växer så att det knakar och det blir mer och mer populärt att titta på. Speciellt i Sverige och Norge nu när det även sänds i SVT och NRK. Det gör att det finns möjlighet för sponsorer att synas vilket är bra ekonomiskt för sporten. Det gör även mina chanser att kunna leva på sporten större. 

Team Nordic Jobs Worldwide

Som sagt så har jag i år tagit steget in i långlopp och jag har fått chansen att tävla för Team Nordic Jobs Worldwide som är ett estniskt långlopps-team. Vi är 10 åkare i teamet varav 3 svenskar, 2 finnar och 5 estländare. 

Hittills i år har vi kört 7 av de 14 tävlingar som ingår i Ski Classics. Just nu ligger teamet på en 14 plats av 35 lag. För min egen del så är jag väldigt nöjd med starten av säsongen och mitt bästa resultat är 30e platsen på La Venosta time trial. Har även lyckats ta sprintpoäng och ligger 14e i sprint-cupen. 

Just nu har jag precis kommit hem ifrån en månad av tävlingar i Italien och Schweiz och jag ser verkligen fram emot nästa tävling 13 februari i Tjeckien. Hoppas ni följer oss på Instagram och på SVT! @teamnordicjobsworldwide

Imorgon kommer jag att skriva om träning och hur livet som skidåkare ser ut. 

/Gabriel Strid

Är du med i ett långlopps-team så vet du när
säsongen börjar vilka tävlingar du kommer att få köra.












Kommentarer

Populära inlägg