Ett bibliotek i miniatyrformat

Det har öppnat ett minibibliotek i Sunne. På Kvarngatan. Jag vet inte hur länge det har funnits där, men personligen upptäckte jag det i lördags. Det gjorde mig genuint glad att se det - vilken grej!

Ett minibibliotek på Kvarngatan i Sunne

En charmig detalj att tycka om, och som stämmer bra överens med Sunnes kulturella arv. Värmland överlag är ju ett landskap fullt av författare, och även Sunne har ju bidragit till det.

Selma Lagerlöf är väl kanske det mest kända namnet, men jag får erkänna att jag faktiskt bara har läst Kejsaren av Portugallien (som jag förvisso tyckte mycket om.)
Tur då att vi har Västanå teater som kan uppdatera ens koll på Lagerlöf emellanåt, det funkar fint det med - även om Gösta Berlings Saga fortsatt står på min ”att-läsa-lista”.

Att läsa är att resa, som det så fint heter.
I mina tonår läste jag mig bort från Värmland - jag spenderade hellre tid i fantasivärldar av olika slag än upplevde det som fanns runtom mig. Kanske hör det tonåren till.
Såhär ett decennium senare har jag gjort tvärtom - jag har läst mig tillbaka till Värmland. Funnit njutning i att fascineras av Göran Tunströms språk (”Berömda män som varit i Sunne” är en storfavorit) såväl som att bli tårögd av Marit Kaplas ”Osebol.”
Jag har även betat av Dick Harrisons biografi över Tage Erlander, och Annelie Jordahl och Håkan Langers ”Ett lingonris i cocktailglas” (om Monica Zetterlund.) Sakta men säkert har bilden av min hemlandskap och min egen identitet vävts fram inom mig, med litteraturens hjälp. 

För att citera Kaplas diktepos:

”Det ska jag tala om för dig
Att mitt liv har varit som Värmland
Berg och dalar
Det har gått upp och ner”

Om ni inte har hittat till minibiblioteket än - gå dit! Det är sevärt, trots sin ringa storlek.

Minibiblioteket

Hälsningar
Emma Eklund

Kommentarer

Populära inlägg