"Utan vår historia saknar vi
en stor bit av vilka vi är"















Livet blir aldrig som man tänkt sig! Sunne, Göteborg, Stockholm, Gotland, Rom, Israel, Leicester. Arkeolog, sminkös, sångerska, kampanj- och organisationsledare, vårdbiträde, eget företag. Listan kan göras lång.

Jag har alltid varit lite avundsjuk på de som vet exakt vad de vill göra med sitt liv och sedan gör det. Jag har många gånger vetat vad jag vill bli. Tror jag. Kanske ibland. Eller inte alls.

Det finns ju så mycket fantastiskt roligt att göra där ute. Alla dessa utbildningar, arbeten, resor, ja möjligheterna är ju oändliga. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Och det har jag massor av, fantasi.

Det är väl kanske därför jag har svårt att bestämma mig. Just denna höst tänkte jag att franska kan ju vara kul att lära sig. Där är de igen, lopporna i blodet.



















Jag började intressera mig för arkeologin när jag bodde i Rom. Konstant omgiven av detta fantastiska kulturarv. Så därför utbildade jag mig till just arkeolog och sedan kulturarvsvetare.
– Vill du komma och gräva upp mina rabatter. Standardfrasen jag får höra när jag berättar att jag är arkeolog.
– Jag har också velat bli arkeolog. Det brukar vara frasen efter rabatterna.

Om ni börjar prata historiska kartor, samhällsförändringar och vilka faktorer som påverkar ett samhälle att utvecklas som det gjort med mig så får ni se nörden komma fram. Jag älskar det. Fornsök och Lantmäteriet googlas ofta på min dator och ja, jag har fornsöksappen nedladdad i min mobil.

- Var gick den gamla landsvägen, hur länge har mitt hus funnits, frågor som kräver svar! Min morbror och jag har många gånger suttit och spanat in de historiska kartorna över Hälserud.

Men nej, att vara arkeolog innebär inte bara att gräva i jorden. Det var genom arkeologin som mitt politiska intresse växte fram. Det var när jag läste kursen om hur kulturarvet används och har använts i politiska syften. Både på gott och ont. Vad är kulturarv, är det samma för alla människor och hur ska vi bevara och/eller bruka det framåt?

Det handlar om att utan vår historia saknar vi en stor bit av vilka vi är, vår identitet. Jag är värmlänning, sunning. En stor del av min identitet, min historia, men också min framtid.

/Louise













































Kommentarer

Populära inlägg