På plats i Sunne

Så var vi på plats i Sunne. En väldigt stor omställning för hela familjen! Att lämna vårt härliga hus 150 meter från havet kändes. Jag saknade till och med skrikande fiskmåsar som väckte oss varje morgon. Ja även saltrandiga fönster kunde jag sakna. Vi fick en bra lägenhet på Norensvägen. Livet i Sunne kunde börja. Det var fortfarande sommarlov så pojkarna och jag var o badade och var på golfbanan. Pojkarna hade sedan några år tillbaka grönt kort och gillade livet på golfbanan. Jag var caddie (och har ännu inte grönt kort). Några nya kontakter med blivande klasskamrater fick vi kontakt med via pojkarnas blivande lärare. Flera gånger hade jag ett helt gäng med ungar med på golfbanan. Roligt, för det är inte så enkelt när man ska börja i ny skola på ny ort.



Lysviks skola

Områdesföreståndare på Barnens Hus
Innan vi flyttade hade jag sökt jobb som områdesföreståndare på Barnens Hus i Lysvik. Ett spännande projekt och jag beundrar det engagemang som Lysvik Optimisterna lade ner för att övertyga kommunen om hur de ville ha sina barns förskoleverksamhet. Deras önskemål var att det skulle vara områdesföreståndare som skulle anställa sin personal, ha hand om all barnomsorg i området det vill säga familjedaghem, förskola, sexårsverksamhet och fritids.  En kokerska skulle laga maten från grunden och det fick gärna odlas på stället. De flesta önskemålen kunde till slut förverkligas. Vid den tidpunkten fanns inte skola och barnomsorg i samma nämnd och förvaltning. Detta komplicerade en del av besluten. Skolans kök blev utdömt så därför bestämde man att köket på Barnens Hus skulle tillhöra skolan men även serva Barnens Hus. Eftersom bygget var försenat fick jag vara med från start då en förutseende byggnadschef såg att det kunde vara en fördel. Redan 1 september 1991 fick jag börja på socialförvaltningen som avlastning till inspektören.


Läste alla Selmaböcker
När skolorna börjat blev det litet trist. Jag tillbringade del av dagarna med att plocka bär, vilket alltid har varit ett stort nöje. Så läste jag bibliotekets alla Selmaböcker. En del hade jag läst tidigare andra blev en ny upptäckt.  Biblioteket på andra våningen såg helt annorlunda ut än det nya fina som Oskarshamn hade byggt något år innan. Som tur var fick jag klart för mig att man ville satsa på ett nytt även i Sunne. Ďet tog tid, men det hände så småningom. Och vilket fantastiskt fint bibliotek det blev! En stolthet för Sunne.

Barnens Hus blev inte klart förrän mars året efter. Under tiden hade jag mitt arbetsrum i det hus som idag är kommunhuset

Jag anställde min personal och startade upp. Vi såg till att ha stor egen odling med grönsaker. Sökte projektpengar och kunde bygga växthus och jordkällare.

Hela bygden månade om oss! Alla var väl inte så glada att i samband med att Barnens Hus öppnade försvann några dagbarnvårdartjänster, men det gick snabbt över. Barnens Hus startades av föräldrar som gjorde stora insatser på stället. Alltid positiva! Skötte odlingarna med bravur när vi hade semesterstängt.

Studiebesök och tidningsreportage
Vi hade många studiebesök. Kom ihåg att tidningen Land skrev ett väldigt fint reportage om oss.

Två år senare gjordes organisationen om. Barnomsorgen skulle gå ihop med skolan. Förskolan är ju första delen i individens utbildning, så det kändes helt rätt.

All ledningspersonal inom barnomsorg o skola blev informerade om förändringen. Inte självklart att alla fick vara kvar.

1994 var man redan så noggrann i sin rekrytering. Ansökan, skriftliga prover en hel dag på Brobyskolan. Vi var 39 som sökte. 10 blev uttagna till intervju. Intervju i tre grupper. En med politiker, en med facken, en men två psykologer. Verklig mangling! Fem tjänster tillsattes och jag var en av de lyckliga!

Nya utmaningar
Ny utmaning tog sin början. Jag blev ansvarig för Lysvik, Mallbacken o Bäckalund. Under denna tid hann jag lägga ned Mallbacken skola, Lövåsens förskola, starta förskolan Bäcken o starta Lysviks nya skola. Att få vara med om detta bygge var väldigt stimulerande. Skolan skulle ha miljöinriktning. Inte så vanligt då, men oh, så viktigt. Skolan stod klar hösten 1996 och här fick vi urinseparerande toaletter, självdrag och inredning i miljövänligt material. Stora tunnlar och tankar i källaren. En helt ny värld för mig. Vi gjorde upp så att en av bönderna tog hand om tömningen av tankarna. Återanvändning på det mesta. Att ta bort enheter och säga upp dagbarnvårdare har inte varit roligt, och stundtals har jag fått mycket kritik, men det har varit en del i jobbet. Jag har följt de politiska direktiv jag fått och för det mesta tyckt att det varit rätt beslut för kommunens bästa.

I början av 1997 fick jag så nästa utmaning, då det blev ändringar i organisationen igen. Jag fick erbjudande om att bli rektor i tätorten med ansvar för förskolor och att ha ett övergripande ansvar för kommunens förskolor. Jag fick jobba ihop med en biträdande rektor.

2000 var det dags för ändringar igen. Jag blev erbjuden rektorstjänsten för hela tätortens- samt Klättens förskolor o skolor. Här jobbade jag tillsammans med två biträdande rektorer.

Intresse för antikviteter
Nu hade mitt intresse för 50-, 60- och 70-tals prylar blivit så stort att jag bestämde mig för att göra sak av min hobby. Jag hyrde min först lokal i en källare på Långgatan. Att jobba med människor har alltid varit viktig för mig. Här kunde jag bestämma själv, inte tvungen att invänta politiska beslut. Jag har ju tidigare gått på handelskola och handelsgymnasium och är uppvuxen med föräldrar som under många år drivit affärsverksamhet. Så egentligen var det inte så konstigt. Fast öppettiderna blev väldigt begränsade. 
/Birgitta



Kommentarer

Populära inlägg