Yoga för mig är en fristad

I måndags gick jag på en yogaklass. Yoga för mig är en fristad där jag får ta hand om mig själv, sträcka ut min spända nacke och finna ro. Jag låter allt brus i huvudet ebba ut en stund, och känner en acceptans och stilla glädje.

Jag har längtat så mycket efter en yogagrupp som passar mig i Sunne. Äntligen har Emma Emita kommit hem från sin yogautbildning i Guatemala och håller klasser i vinyasa yoga. Jimmy Fholke spelar stämningsfull och avslappnade livemusik under passen och tillsammans går de under namnet FlowSound Yoga. Jag pratade med Emma om hur hennes intresse för yoga väcktes och hur hon ser på sin praktik.

Emma Emita och Jimmy Fholke är FlowSound Yoga

Hur började du med yoga?
- Jag har alltid varit intresserad av yoga, vi hade en lärare på högstadiet som visade mig meditation. Jag ville börja en lång tid, jag hade många böcker hemma men vågade inte gå till någon studio, rädd för att jag inte var nog bra. Men sedan bestämde jag mig när jag bodde i Denver i Colorado och började gå sex gånger i veckan. Jag älskade det!

Vad betyder yoga för dig?
- Yogan ger mig en djupare kontakt med mig själv, den hjälper mig se mina tankar och känslor utifrån ett högre perspektiv. Den hjälper mig att observera mig själv och att verkligen få kontakt med kroppen.

Hur bestämde du dig för att bli yogalärare?
- Att bli lärare kändes som nästa steg, jag ville ge det som yogan har gett mig. Eftersom jag även ville utforska min egen praktik så passade en yogalärarutbildning perfekt. Under vår månad i Guatemala fick jag djupdyka in i kunskap om anatomi och olika asanas. Och inte minst utforska mitt inre. Yoga är ju så mycket mer än rörelser, det är en livsstil. Det är inte bara kroppsligt, det är tankesätt.

Kan man sammanfatta det tankesättet?
- Enande. Mellan kropp och själ, tanke och sinne. Ordet yoga betyder detta.

Berätta mer om utbildningen!
- Den var så bra, nu kan jag verkligen fortsätta min på min väg inom yoga. Jag ville verkligen kunna lära mig att hålla space och leda en grupp. Det var något jag kämpade med under utbildningen, för det är ett stort steg att ta från att gå på ett yogapass till att själv ställa sig och leda. Men nu känner jag mig redo och ser så mycket fram emot att utforska min praktik.

Hur är det att vara tillbaka i Sunne?
- Jag tycker det är så kul att vara tillbaka i Sunne. Det är hjärtat i Värmland och jag har många vänner här. Vi längtade faktiskt hem när vi var i Guatemala.

Jag tyckte att det var fint att det var mycket fokus på meditation i din klass idag.
- Det är ju lite min grej. Asana (som är ordet på de rörelser och positioner som finns inom yoga) betyder egentligen säte, alltså den position vi ska ha när vi mediterar. Så alla asanas är egentligen förberedelser för meditation. Alltså är det är lika viktigt med träningen som att meditera. Jag tror på båda, de hänger ihop.

Tack snälla Emma och Jimmy!
/Susanne

Kommentarer

Populära inlägg