Stämningen är alltid sprudlande glad

På onsdagar går jag i kör i Sunne kyrka. Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, jag har alltid sjungit och spelat. För mig själv och med andra, för att det är så roligt. Jag får lära mig en massa av kören, klassiska verk som jag bara hört namnet på, öva på mina notkunskaper, träna mina stämband och mitt musiköra.
Jag får också möjlighet att stifta bekantskap med många olika människor som jag annars inte skulle ha träffat. Stämningen är alltid sprudlande glad och välkomnande, och alla pratar med alla. 

Sunne kyrkokör

Ragnhild Pettersson är organist i Sunne kyrka och leder kören sedan 27 år tillbaka. Jag bad Ragnhild berätta om kören och hur hon arbetar.

Vill du beskriva kören i Sunne kyrka?
- Kören i Sunne har funnits i 140 år! Det är en blandad kör, de yngsta är i 30-årsåldern och de äldsta upp åt 80 år. Vi har ungefär 40 medlemmar i fyra stämmor (bas, tenor, alt, sopran). Vi sjunger mycket klassisk musik men även lite folkmusik och emellanåt något som svänger lite mer.

Varje termin sätter vi upp ett lite större verk. Är det någon gång som du minns lite extra?
- Jag tyckte det var speciellt när vi satte upp Bachs Juloratoriet för första gången. Särskilt eftersom Göran Tunström har skrivit boken om Juloratoriet och vi var i Sunne kyrka.

Vi sjunger ju på gudstjänster och högtider. Har du någon favorithögtid med kören?
- Ja, det är julen. Då kommer mycket folk och alla tända ljusen skapar en fin stämning.

Vad är det bästa med att leda en kör?
- Det är roligt att musicera tillsammans! Det är roligt de gånger jag känner att kören verkligen följer med i min vision, att det flyter. Vi gör ju en tolkning av musiken tillsammans, även om det är jag som leder. Alla blir involverade. Det är många musikaliska människor i en kör. Det kan finnas fördomar kring att bara musiker är musikaliska, men körsångare är väldigt musikaliska, för sångrösten ligger så nära ens person. Spelar man ett instrument så kommer musiken lite utanför en själv. Att sjunga är väldigt direkt.

Hur gör man om man vill gå med i kören?
- Då ringer man till mig och anmäler sitt intresse. Då får man gärna komma och prova om det känns rätt. Det brukar fungera naturligt. Det finns ju många körer i Sunne så man ska hitta sin egen kör som man känner passar. Både personligt med de människor som är med, att man tycker om repertoaren och att det är en svårighetsgrad som man känner sig hemma med.

Kan du berätta om ett musikaliskt minne?
- Jag var ett år i London och sjöng hos David Willcocks i hans Bachkör. Då sattes olika stora verk upp som Johannespassionen och Matteuspassionen. Vi sjöng bland annat  Mendelssohn, Rachmaninov och Stravinskij med de stora orkestrarna i Albert Hall.
- Jag tror förresten att Sunnekören skulle kunna klara ett Rachmaninovstycke! Man skulle bara behöva en större orkester. Vi spelar ju mycket Bach och Mozart i kyrkan, men även modernare kompositörer. Nu ska vi sjunga Arvo Pärt. Det är meditativ och vacker musik tycker jag.

Tack för att du delat med dig av dina tankar Ragnhild!

/Susanne

Kommentarer

Populära inlägg