Att bara finnas till för varandra

När vår son Atle kom för drygt ett år sedan fick mitt liv en ny mening. Tänk att vi hade fått ett barn, ett helt nytt litet eget universum. Jag kände en sådan intensiv lycka och styrka. Men också en osäkerhet inför allt nytt, alla omställningar. Att lära känna Atle, att lära känna min egen roll som mamma. Det var så stort och skrämmande. Men att bära Atle i en sjal som jag hade fått låna, gjorde att jag kunde ha honom nära och ge honom min trygghet och värme. Att bara finnas till för varandra gjorde att vi lättare kunde skapa ett band. Jag fann ett sätt att trösta honom när han inte kunde sova på natten, och alla långsamma promenader i björkallén på våren med Atle i bärselen är som något som jag alltid kommer bevara i mitt hjärta. 


Mamman, bebisen och Fryken

 Min vän Linda Hed introducerade mig till bärande av barn, och vi hade ett samtal kring bärandets betydelse. Linda är utbildad bärcoach och själv mamma till fyra barn. Hon har haft föreläsningar på BVC i Sunne, Kil och Forshaga.

Linda bär med en vävd sjal

Hur började du bära barn?
- När jag var gravid med mitt första barn så var vi hemma hos en familj som hade en två veckors bebis. Familjen använde bärsjalar och bärsele och praktiserade babypottning. Då skaffade vi oss en trikåsjal. Det fungerade väldigt bra tyckte vi, både för vår lilla oroliga bebis, och för oss som oroliga första föräldrar.

Vad betyder bärande för dig?
- För mig är det ett redskap i föräldraskapet som jag inte riktigt kan förstå hur jag skulle kunna vara utan.
Det fyller en praktisk funktion men också en känslomässig funktion, både att jag kan ha mitt barn nära och  fortfarande vara aktiv.

När använder du sjal eller sele?
- Det är när jag vill ha min bebis nära och även vill kunna göra saker. Fast ibland tycker jag det bara är mysigt, att få en kram utan händer av min bebis. När min bebis behöver tröst, eller är jag behöver vara med ett storasyskon, då kan bebisen vara med. Eller om jag vill gå på promenad i skogen, eller om jag ska gå och handla.

På skogspromenad med syskonen

Vad skulle du rekommendera att läsa om man är intresserad av att veta mer om bärande?
- Jag tycker att narabebis.se skriver bra om bärande. Det finns även en Youtube kanal som heter Bära nära. Den drivs av en svensk läkare som har bra och tydliga instruktioner på hur man knyter sjalar. Det finns även mycket information i en Facebook grupp som heter Bärsjalar.

Kan du berätta om bärande historiskt sett?
- Att bära barn har människorna gjort i alla tider. Barn har en inbyggd förväntan att de ska bli burna och vara nära, för det är där de blir trygga och skyddade mot faror. Det är de bebisar som signalerade behovet av närhet och trygghet och fick det tillgodosett som klarade sig bäst. De fick mat och skydd från rovdjuren. Där i famnen frodas de bäst, även utvecklingsmässigt. Att bli buren främjar anknytning, amning, hjärnans försvar mot stress skyddas, hjärtrytmen går ner, ja, en massa positiva effekter.

Du använder ju både sjal och sele. Vilka fördelar har de olika sätten att bära?
- Trikåsjalar är elastiska och lite tunnare, de passar nyfödda bra. En bärsele går snabbt att knäppa på sig och har en färdig form. Det finns även vävda sjalar, där man kan anpassa formen mer själv efter bebisen.

Vad ska man mer tänka på när det gäller bärande?
- Man ska tänka på att bära bebisen i en bra position, framförallt så att hen sitter säkert och kan andas bra. Man rekommenderar att bebisen sitter upprätt i en hukposition där knäna är lite högre än rumpan. Ryggen ska vara rundad, som i ett c. Det är också viktigt att vara lyhörd för sin egen kropp, att man hittar ett sätt att bära som känns bekvämt för en själv. Det finns ju så många möjligheter att variera sitt bärande!

Jag är så tacksam för att jag fått ta del av din kunskap och dina erfarenheter, Linda. Du inspirerar mig!

/Susanne

Kommentarer

Populära inlägg