Teaterpedagogen Linnea Benneberg bloggar på Sunnebloggen

Linnea Benneberg




















Hej
Min teaterbana började i en skolaula i Karlstad då jag var 10 år gammal. Jag är ett av många exempel där kulturutövande i tidig ålder, kan påverka kulturutövandet även i vuxen ålder.

När jag var nio år gammal såg jag min första föreställning med Västanå Teater. Jag fascinerades av hur människor kunde bli djur och djur blev människor. Tio år senare, när jag var nitton år gammal, stod jag själv på Västanå Teaters stora scen i Berättarladan.

Jag var stolt över att mitt namn trycktes upp i tusentals programblad (hittills har jag haft förmånen att stå på scen i åtta sommarproduktioner). Tio år senare, tjugonio år gammal, hade jag återvänt till Sunne efter åtta år i Göteborg, för att arbeta som teaterlärare på Estetiska programmet med teaterinriktning, vilket skedde i samarbete mellan Västanå Teater och Broby Grafiska (nuvarande SG/Broby). Det var ett drömjobb och jag var glad över att vara tillbaka.

Sedan det togs beslut om att Estetiska programmet skulle läggas ner för ett par år sedan, så började jag planera för hur barn, ungdomar och vuxna skulle kunna få ta del av teater i kommunen. Nu driver jag grupper för åldern 5-12 år, samt från 16 år och uppåt. Om min senaste plan går i lås så kan jag till hösten erbjuda teater för barn, ungdomar och vuxna i Sunne kommun mellan 5-70 år, både i och utanför ordinarie skolverksamhet.

I mitt arbete är jag beroende av andra eldsjälar inom kommunens närings-, kultur- och föreningsliv, som tror på mig och som tror att kultur för barn, ungdomar och vuxna är en viktig del av vårt samhälle.

Idag driver jag teatergrupper på Västanå Teater i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, men jag har också förmånen att gå in i ordinarie skolverksamheter genom Tuula Dajén och ”Skapande skola”, där jag arbetar med Selma Lagerlöfs berättelser.

Jag möter också barn genom dramaguidning på Mårbacka. Genom att vikariera på fritidshem i Sunne kommun, så möter jag också många av kommunens barn. Jag är så tacksam över alla dom som tror på mig och som ser samarbete som en resurs.

Ni ska få följa mig under två veckor och se hur det kan vara att arbeta som teaterpedagog inom Sunne kommun och hur fantastiskt roligt det kan vara att få arbeta med teater, genom barn, ungdomar och vuxna.

/Linnea Benneberg

Kommentarer

Populära inlägg