Teater - inte bara nöje, skratt och humor

Runt om i kommunen finns aktiva teaterföreningar som en eller ett par gånger om året arbetar med produktioner. I somras slog mig tanken att det säkert skulle finnas behov av att ses mellan dessa produktioner. Dels för att utvecklas och bredda sina kunskaper, men också för att ha kul tillsammans - utan en föreställning som resultat. 
Därför startade jag en grupp för vuxna. Vi träffas på Västanå teater, en kväll i veckan. Dom är alla skickliga teaterutövare, så min uppgift är snarare att förse dom med material och leda dom vidare i arbetet. 
Vi gör alltifrån teaterimprovisationer, övningar, vi iscensätter dialoger, utforskar olika teaterhistoriska epoker och undersöker text.

Man kan säga att teater är ett slags ”samhällets spegel”. 
Teater kan användas som ett medel att öppna upp för diskussion kring orättvisor i samhället. Från politiskt håll diskuteras idag exempelvis tillgänglighet för funktionsnedsatta i offentliga lokaler och melodifestivalen har charmiga teckentolkare som dansar fram bidragen. Men vägen till ett samhälle där ”tillgängligt för alla” råder, är lång.
Igår undersökte vi maktperspektiv och ”funktionsnedsättning”, genom dialoger ur ”Fröken Julie”. Oftast fylls teaterlokalen av skratt och humor på onsdagskvällar. Igår var, utan tvekan, det allvarligaste passet vi haft tillsammans. Få skratt, många tunga andetag, men också diskussioner kring kränkande beteende och utsatthet. Teaterpasset igår blev ett redskap för att skapa debatt och diskussion kring svagheter i vårt samhälle.
/ Linnea Benneberg

”Så – klä på er då!” säger Julie och håller upp en tröja mot Jean, som varken kan röra armar eller ben.

”Men vänta! Kan ni ge mig något att dricka först!” säger Julie till den armlöse Jean.

”Men ni ser ju ut som en gentleman…” säger Julie då Jean grimaserande haltar in.


Kommentarer

Populära inlägg