11 skäl att älska Sunne

För fyra år sedan blev jag ombedd av Expressen att lista upp ett antal skäl till att älska Värmland.
Listan dyker upp i deras Facebookflöde med jämna mellanrum och naturligtvis är Fryksdalen en av punkterna. Läs artikeln "Värmland är bäst - 11 skäl att älska Värmland" 

Men om man skulle förfina denna lista något och skriva om 11 skäl att älska Sunne med omnejd. Då kan det se ut så här:

1. Fryken
Fryken och Malön. Fler vackra
Frykenbilder har du längst ned på sidan.
Den vackraste, blåaste och djupaste av sjöar med Malön som ett mytomspunnet smycke i Mellanfryken.

2. Kulturen
Den finns i allt. Böckerna, bildkonsten, musiken. Utan pekpinnar och pedistaler.

3. Människorna
Fryksdalingar är ju glädjepiller på två ben. Surgubbar finns förstår här som på alla andra ställen, men även de är uthärdliga.

4. Grillad Special
Som räkor ska avnjutas på västkusten, Löfbergs kaffe ska drickas i Karlstad, så smakar en grillad special, vilket består av korv, bröd, mos, räksallad (det sistnämnda är ett måste) allra bäst i Sunne. Brokiosken var Sven-Ingvars absoluta favorit under 60- och 70-talen så de ringde alltid och såg till att det var nattöppet när de hade spelning i bygda.

5. Gräsmarks kyrka
En vy man aldrig tröttnar på. Skilsmässorna efter giftermålen i Gräsmarks kyrka måste rent statistiskt vara färre än genomsnittet och barn som är döpta här kan ju inte få en bättre start i livet.

Gräsmarks kyrka

6. Bilkulturen
Ett känsligt ämne i dagens bullerdebatt, men Fryksdalingarnas kärlek till bilen och de praktexemplar som rullar på Storgatan är ju turistattraktioner i sig.

7. Vägarna till Sunne 
Både 45:an och östra vägen över Mårbacka ner mot Nilsby är som levande bilderböcker. I synnerhet kring Östra Ämtervik känns det som om någon av Selmas hästskjutsar plötsligt ska rulla fram bakom kröken med en varg rännande bakom.

Björkallé
8. Alma Löv
För många år sedan hamnade jag här av en slump efter att ha sträckkört från Stockholm där jag lämnade larmet bakom mig och klev in i försommarens ljud och dofter för att bli helt betagen.

9. Rottneros
Denna vackra park som fått nytt liv tack vare familjen Stinnerboms berättarlada där det skapas magi år efter år på ett närmast övernaturligt vis. Det är kanske Selma som spökar?

Rottneros Park

Berättarladan
10. Mårbacka
Ikonisk byggnad där man kan ha jättekul när busslasterna och kulturtjänstemännen åkt för dagen. En gång för många, många år sedan hamnade vi på spontanfest där. Min kompis som lovat vara barnvakt åt sin tioårige lillebror tog med honom och satte honom en åkgräsklippare medan vi deltog i festiviteterna. Jag lovar att parken var sig inte lik morgonen där på…

Mårbacka
11. Selma Spa 
Det första i Sverige i den spavåg som pågått i 30 år. Skapat av Valter Hedlund som tyvärr fick släppa projektet i den djupa fastighetskrisen i början av 90-talet. Men en gång när jag mötte honom utan för hotellet och frågade hur det kändes att inte få fortsätta driva verksamheten betraktade han det leende och sa ”Ja, nu står det i alla fall här”.

Selma Spa
…och Sunne Skicenter, och Tossebergsklätten och Lysvik och Sillegården….Ja, 11 punkter kanske räcker för Värmland, men det är definitivt för lite utrymme för Sunne.
Hälsningar Anders Nilsson

Här är några fler vackra Frykenbilder

Fryken och Malön

Det skymmer över Fryken och Malön

Fryken och Malön, nattbild


Kommentarer

Populära inlägg