Två framtidsspår

Vad bör göras för att få ännu mer fart på Sunne? 

Nu när vi har vältrat oss i 70-talsnostalgi och annat kanske det vore dags att titta framåt.
Det ska sägas direkt att denna gästbloggare är hyggligt oinsatt i de utmaningar och möjligheter som Sunne står inför. Men vad finns att göra för att få mer schwung i Sunne?

Först och främst: Det första som man bara måste göra i Sunne är att få ordning på gamla Selma-hotellet som står och halvt förfaller efter 45:an. Köp loss det av norrmannen och skapa det som borde ha funnits i Sunne sedan länge:

Ett berättarcentrum. Kanske redan utrett och föreslaget och nedlagt? Ta upp frågan igen. Vi måste befästa, försvara och utveckla denna värmländska landskapsklenod, berättandet.

Hotell Selma Lagerlöf. Foto: Öivind Lund


Låt universitetet i Karlstad starta en filial för berättandet, lyft in alla Broos och Stinnerboms, ta gärna med någon textskrivande musikant också. Här finns erfarenheten, kreativiteteten och energin. Allt som behövs är plattformen för detta. Vi har ju en berättarlada, varför inte komplettera med berättaruniversitetet.

Berättandet är gränslöst
Under bokmässan pratade jag om Sunne och mitt bloggande med Volvos förre vd och styrelseordförande Hans-Olov Olsson. Någon dag senare ringde han upp och ville berätta att han satt med Paris-konstnären Bengt Olson som är prisad och representerad världen över. När denna enkla Sunne-blogg kom på tal hoppade Bengt upp och hämtade sin silvermedalj han fått av Mårbacka stiftelsen, stolt som en tupp!
Bengts scenografi till operauppsättningen om Nils Holgersson som även blev en barnbok hade förärat honom denna medalj. Tänk vi kunde dela ut fler framtida Lagerlöf-medaljer till våra största konstnärer, var de än finns.

Berättarladan har senare visat att Den lagerlöfska berättarskatten är i det närmaste evig. I vilka former kan Fryksdalens berättartradition utvecklas, operan, teatern, musiken, tatueringar, graffiti, motivlackade Volvos. Kursplanen är oändlig.

Sent omsider upptäckte jag att denna Sunneblogg var en del av projektet ”Genius loci” platsens själ. Bara för någon vecka sedan träffade jag framtidsanalytikern Peter Majanen som menade att bland det viktigaste i Genius loci-resonamanget och vad som bygger platsens själ är kulturen och att det är viktigt att både ”finkultur” och ”fulkultur” medverkar..

Opera och motivlack
Så opera, manusskrivande, låtskrivande, författande och motivlack kan ha en framtid i Sunne. Vad skulle ett par hundra universitetsstuderande kunna få fart på och bidra med i kulturens Sunne?

Nästa förslag: En annan del som praktiskt redan är på plats. Växla upp är vildmarksturismen.

Det finns ju knappt en kombibil idag som inte har en mountainbike på taket. Hela året cyklar de här stackarna gata upp och ner tills de hamnar i slagsmål med varandra eller med någon bilist och då flyr de stan. För att inte tala om alla kajaker som glider fram överallt. Och naturintresset som bara ökar. I skogarna kring Fryken och Rottnen ligger ju Sveriges närmaste vildmark med Skandinaviens fem stora rovdjur: varg, björn, lodjur, järv och kungsörn.

Visst, Norrland är en tuff konkurrent, men vem har tid att åka dit över helgen? Sveriges närmaste vildmark från Stockholm, Göteborg och Oslo har redan allt, sånär som fjällen. Det handlar bara att sätta ihop ett gemensamt gränssnitt och marknadsföra alla möjligheter som finns i form av cykelleder, kajakpaddling, vandring, jakt, vilddjurssafari, forsränning, vildmarkscamping.

Mer Genius loci än så går det väl knappast att få till?

Hälsningar Anders Nilsson

Konstnären Bengt Olson som fått Mårbackastiftelsens medalj för sitt arbete med Nils Holgersson.


Kommentarer

Populära inlägg