Att resa ifrån och komma hem

Jag är född och uppvuxen i Sunne, och bor där nu också, men det har inte alltid varit så. Mellan åren 1995 och 1999 läste jag programmet för Internationell ekonomi inriktning tyska på Karlstads universitet, och pendlade de första tre åren mellan Sunne och Karlstad. Fjärde året bodde jag i Karlstad, och det var faktiskt skönt att slippa åka tåg varje dag. Även om naturen längs Fryksdalsbanan är bedövande vacker, så blir det mycket tid sittandes på ett tåg när man ska åka flera timmar varje dag.

Efter studierna bestämde jag mig för att åka utomlands ett tag. Jag hamnade i Skottland av alla ställen. Jag fick jobb på IBMs callcenter i Greenock utanför Glasgow, och tog mitt pick och pack och flyttade dit. Jag tillbringade dagarna med att ringa upp kunder som hade fått hjälp av servicetekniker och frågade dem om hur de upplevt servicen. Inget drömjobb, men det funkade ett tag. Jag fick vänner från hela världen, och har kontakt med flera av dem än idag.

Largs är en liten by på skotska västkusten där jag bodde en period










Under tiden jag jobbade på IBM bodde jag i en liten by som hette Largs, som ligger på skotska västkusten, alldeles intill havet. Jag glömmer aldrig första kvällen jag kom dit. Jag hade installerat mig på ett bed & breakfast och skulle ge mig in till centrum för att köpa någonting att äta. Det var becksvart ute och vågorna gick höga över strandpromenaden jag skulle gå på. Det var någonting annat än strandpromenaden längs Fryken i Sunne det!

Skottland är en av de vackraste platserna jag vet. Att komma upp i de skotska högländerna och se de vidsträckta gröna kullarna som rullar fram längs vägarna är någonting jag rekommenderar alla att göra. Åk dit och besök olika whiskydestillerier, ge er ut på havet och titta på sälar, åk till Oban och besök chokladfabriken som har den godaste choklad jag någonsin ätit, åk till Isle of Skye och titta på den vidunderliga utsikten, leta efter sjöodjuret i Loch Ness och besök de otaliga slott som finns överallt. Ett besök till Skottland rekommenderas varmt.

Efter en tid i Skottland flyttade jag söderut till England. Jag arbetade som assistent till en direktör på ett telekomföretag i Leeds och trivdes mycket bra med det. Men… Nu började hemlängtan göra sig påmind. Min syster fick barn och det kändes som om jag missade allt hemma i Sverige. Så efter ett och ett halvt år utomlands flyttade jag hem igen.

Jag hamnade inte i Sunne med en gång efter hemkomsten. Det dröjde ännu några år innan jag slog ner bopålarna här igen för gott, men varje gång jag kom åkandes längs 45an och såg Fryken skymta mellan träden för första gången längs vägen, så kändes det som att komma hem. Att komma till Sunne var som att komma tillbaka. Och så blev det.

Och varför skulle man inte vilja bo i Sunne? När man har Sunne sommarland alldeles inpå knuten. Ski Sunne nära på vintern. Kort avstånd till Rottneros Park och Mårbacka. Mormors Glasscafé att gotta sig på. Det vackra biblioteket att besöka och alla centrums affärer att handla i. Alla badplatser att svalka sig på heta sommardagar. Tossebergsklätten att besöka med sin fantastiska utsikt. Mejeriängen med alla aktiviteter för barnen. Ja, det finns många anledningar till att bo här.

Fantastisk utsikt från Tossebergsklätten


Mejeriängen i centrum med alla aktiviteter




















Gåsen Akka utanför Rottneros park




















Nu är det drygt tio år sedan jag flyttade hem för gott. Något av det första som hände när jag flyttade till Sunne igen var att jag träffade min blivande man. Nu bor vi tillsammans alla fyra i vårt hus i skogen, och har inga planer på att flytta igen. Nu är jag hemma.

Tack för att ni har läst mina inlägg! Tack för mig.

/Lotta Lundh

Kommentarer

Unknown sa…
Härligt Lotta att du delade med dej av ditt liv! Underbara bilder! Jag känner samma som dej för Sunne❤🙋

Populära inlägg