Geijerskolan

Foto på elever från Geijerskolan
Foto Sigurd Wapelhorst

Som jag tidigare nämnde jobbar jag på Geijerskolan i Ransäter sedan många år. Det är en fantastisk miljö att vistas i. Jag möter dagligdags kursdeltagare som ägnar sig åt musik, konst, litteratur, språk och teater, och lärare som brinner för sin uppgift. Det spelas och sjungs överallt. På dagarna undervisning, på kvällarna konserter och andra aktiviteter. Vi har också ett stort internat som har plats för över 100 boende, med allt vad det innebär av allmän service, kost och logi. Att gå på ”folkis” är en skola för livet.

Vill passa på att läsa upp betyg

Just i år har vi och andra folkhögskolor högsäsong. Det är många som vill passa på att studera och läsa upp sina betyg nu när tillvaron blivit osäker och jobbmöjligheterna försämrade på grund av coronapandemin.

Hoppas på lugn höst

Men det är också ett läsår som ställer stora krav på anpassning av verksamheten. Vi hoppas på en lugn höst och att vi kan återgå till det normala snart, men vi är inte där ännu.  

Deltagare från Sunne

Under åren har jag mött många kursdeltagare från alla möjliga håll, men extra speciellt är ändå att möta deltagare från Sunne. Vi har ju det gemensamt och talar samma ”språk”. När andra deltagare skingras för vinden efter avslutade studier har jag förmånen att stöta på ”gamla” deltagare när jag är i Sunne. Ibland så kommer de även till Ransäter och hälsar på.
 

Musikhuset Zetterlund

När du åker förbi Ransäter på 62:an och ser Geijerskolans låga vita byggnader upptäcker du ett nybyggt falurött hus. Det är vårt nya musikhus, uppkallat efter Monica Zetterlund och går under benämningen Zetterlund. Det invigdes hösten 2019 och är ett toppmodernt bygge, akustikreglerat och anpassat för i synnerhet elektrifierad musik. Huset ritades av Klara arkitekter i Karlstad och byggdes av Sunne byggnads med underentreprenörer. Zetterlund är en satsning som nu väcker uppmärksamhet och får ungdomar att vilja söka sig till Geijerskolans kurser.

Till sist är du välkommen till Geijerskolan när vi har konserter, teaterföreställningar, öppethus, Lucia och andra publika evenemang.

/Jonas Herrlin

Kommentarer

Populära inlägg