Jonas Herrlin presenterar sig

Jag heter Jonas Herrlin och är uppväxt i Sunne.
Mina barn- och ungdomsår tillbringade jag på Kyrkogatan 4, ett stenkast från kyrkan, med kyrkogården, Fryxellska skolan och Esso-macken som närmsta grannar. Det var en spännande plats att växa upp på, det var rörelse och liv och det fanns alltid något att hitta på.  Att spela fotboll hörde till favoritsysselsättningen. Antingen i lekparken eller på Fryxellska skolans gräsmattor. Bröderna Nilsson, bröderna Eriksson och bröderna Edvardsson, vilka lirare, kompisar och personligheter! Och vi tyckte nog alla som växte upp i Klockargården på den tiden att det var den rätta sidan av sundet att växa upp på. 

Flygbild över Sunne centrum
Flygbild över Sunne centrum

Det kändes tryggt på något vis. Begav man sig över bron och ner i köpingen visste man inte vad som skulle kunna hända.

Mitt barndomshem är sedan länge rivet och numera breder kyrkogården ut sig där huset en gång stod. Till min glädje har jag sett att min ungdoms klätterträd sparades när kyrkogården utvidgades, fast även de börjar bli till åren.

När jag besöker min fars grav på kyrkogården skänker jag alltid Thomas N. en tanke när jag passerar hans grav. Vi gick på Stjerneskolan tillsammans. Han var en inspirationskälla med sina 10,0-drömmar och rolig att vara med. Han gick bort alltför tidigt.

Jag är sedan många år bosatt i Ransäter och kan alltså förutom fryksdaling även kalla mig klarälvdaling. Det ska medges att det tog några år att vänja sig vid livet i angränsande dalgång, men nu känns det som en rikedom att som hemvist ha två dalgångar. Den lättsamma och inbjudande Fryksdalen och den lite kärvare och vildare Klarälvdalen. 

Men jag är ofta i Sunne med min familj och passar då på att ta del av Sunnes rika utbud av affärer, matställen och kulturbegivenheter. Då och då besöker jag min mamma - som bor kvar på Rådjursvägen dit vi flyttade på 70-talet - och min syster som också bor kvar i Sunne.

Till professionen är jag lärare i litteratur och sedan några år även rektor vid den anrika folkhögskolan i Ransäter, Geijerskolan. 

I mina inlägg kommer jag att återge minnesglimtar från uppväxten i Sunne, jag kommer också att komma in på mina specialintressen litteratur och musik. Och kanske blir det lite om Östra Ämtervik, en trakt som ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Och några ord om folkhögskolan förstås.

Hälsningar
Jonas Herrlin

Kommentarer

Det ska bli så roligt att följa dig på bloggen👍

Populära inlägg