Tunström

När jag är i Sunne brukar jag alltid besöka det fina biblioteket som vackert ståtar där det som tidigare hette Domus låg. Längst ner i biblioteket finns en avdelning med klipp om och böcker av Göran Tunström fint arrangerade. 

Sunne bibliotek

På väggen ett målat porträtt av författaren och diverse fotografier. 
Göran Tunström på biblioteket

Ett par hörlurar ligger framme så att man kan lyssna på någon inläst bok, senast jag var där var det ”Juloratoriet” i Tunströms egen fryksdalska inläsning. Det är bara att blunda och njuta medan hustrun går i klädaffärer. 

Tunström brukade säga att hans böcker egentligen inte handlade om Sunne alls. Att han bara använt geografin för att sätta några intressanta karaktärer på papper. Och det har nog sin riktighet, men samtidigt är det en fröjd att läsa om det Sunne man minns och än i dag känner igen i böckerna. Det blir som en dubbelexponering. 

Om du promenerar från köpingen, över bron, upp till församlingshemmet, runt Sunne kyrka, förbi Anders Fryxell, ner för trapporna och ut på Torvnäsvägen går du även i Tunströms litterära universum. Tänk bara på inledningen i ”Maskrosbollen”, på alla episoder i ”Prästungen” eller på vinterscenen i ”Juloratoriet”. Den grå vardagen får lyster och du blir öppen för fantasins tankar. 

Här bodde Göran Tunström

Som bekant bodde Tunström i perioder på den grekiska ön Hydra, som på den tiden samlade en skara unga konstnärer och författare. Här mötte han Leonard Cohen och Marianne m.fl. Det blev livslång vänskap med Leonard Cohen, med karriärer på skilda håll. Som en hyllning till Tunström, vid hans bortgång, skänkte Cohen en numrerad och signerad litografi som också hänger på väggen. Gå gärna och titta på den. Den heter ”Good Greek Coffe”. Såväl Cohen som Tunström är fina poeter och var säkert medvetna om att god poesi kräver dessa svarta droppar.

Göran Tunström

Att läsa Tunström hör till en årlig traditon i min litteraturgrupp på Geijerskolan. Vi läser inte bara hans stora romaner och noveller, utan även dikter, krönikorna och de små humoristiska historierna. Efter avslutad läsning i maj åker vi till Sunne och gör en vandring i köpingen med Tunströms berättelser i bakfickan. Jag försöker då även att lära ut lite fryksdalsdialekt ur Prästungen som t.ex. ”Hanna gjär du” eller ”Hört da”? Men mina disciplar är för det mesta helt obildbara 😉. Det är ingen idé att försöka med ”Höss ärä” heller. De bara skakar på huvudet.

Hälsningar
Jonas Herrlin


Kommentarer

Populära inlägg