Brobygrafiska, en yrkeshögskola i Sunne.

 Denna vecka följer ni Brobygrafiska. Jag heter Peter Bared och jobbar som utbildningsledare på Brobygrafiska och har tidigare undervisat på skolan i många år.


Idag bedriver vi på Brobygrafiska fyra olika utbildningsprogram med finansiering från myndigheten för yrkeshögskola. Förutom våra tvååriga grundutbildningar har vi även fortbildningar och testverksamhet för företag i den grafiska branschen. Senaste åren har vi också haft distansutbildningar inom yrkeshögskolan för redan yrkesverksamma, där man kan fortbilda sig vid sidan av sitt vanliga arbete.

Nästa läsår har vi förhoppningsvis mellan 150–200 studerande som läser våra grundutbildningar på plats, plus de som läser våra fortbildningar på distans. Studerande inom YH har en medelålder på 30 år om man ser på hela landet, hos oss är de något yngre. Yrkeshögskolan har senaste 10 åren fördubblats och det är idag nära 100 000 som studerar inom YH varje år, en siffra som ökar snabbt på grund av ständigt ökande anslag från regeringen.

Mitt jobb består av många olika saker, allt från planering av utbildningarna och schemaläggning till att ansöka hos myndigheten för yrkeshögskola om att få starta nya utbildningar eller få fortsätta med de vi redan har. Det kan också handla om att diskutera med företagen i branschen om vilka behov de har eller diskutera med myndigheten om hur deras lagar och regler ska följas. Men som för så många inom skolans värld så ”hugger man i” där det behövs, om det är marknadsföring, antagning, besök eller mässor. Senaste åren har jag även handlett i särskilt pedagogiskt stöd för våra studerande, där det ofta handlar om att ge dem stöd med att planera, strukturera och organisera sina studier.

Vi är 13 personer som jobbar på skolan varav 10 av är utbildare inom olika expertområden och tre av oss jobbar inom administrationen. Att ha så många fast anställda utbildare är ganska unikt i YH-verksamheter då det ofta bedrivs med konsulter som utbildare. Vi ser det som en stor fördel med närheten till våra utbildare och kontinuiteten mellan utbildare och studerande, något som vi också får kvitto på varje år genom mycket goda resultat.

Kommentarer

Populära inlägg