tisdag 16 september 2014

Årets smartaste by!

För sjunde gången var det frågesportsmästerkap på Sjösala i Östra Ämtervik i lördags. Det är en kraftmätning i allkunskap mellan byarna i Östra Ämterviks gamla kyrksocken eller Östra Ämterviks kommun som den hette före 1952.
I alla år har jag varit med endera som deltagare i Södra Ås-laget på tre personer eller kontrollant i ett konkurrerande lag. En gång tidigare har vi vunnit.
 
Inspiratörer Eva och Tommy Larsson
Frågorna rör allt mellan himmel och jord, geografi, musik, natur, litteratur, ja vad som helst och de är formulerade av folk utifrån och arrangör för det hela är Bygdeutveckling i Emtervik med strävsamma paret Eva och Tommy Larsson som inspiratörer.

Inpå 1950-talet fanns ett nittiotal kommuner i Värmland, nu sexton. För vår del togs första steget 1952 då Östra och Västra Ämtervik och Sunne köping bildade Stora Sunne kommun och några år senare kom Gräsmark och Lysvik till och nuvarande Sunne kommun bildades.

Det är märkligt så lite sådana administrativa beslut betyder för vår tillhörighet. Det är 62 år sedan vi alla blev Sunnebor. Kommunal ekonomi och administration och kommunala tjänster är sedan dess gemensamma, men vår identitet verkar inte vilja hänga med. När det gäller vår identitet är vi som en enda stor motståndsrörelse. Vi är inte sunnebor vi är i första hand östemtingar. Så därför får ingen delta i vår frågesportävling som inte är skriven på adress i Östra Ämtervik. Det är en ganska radikal och separatistisk tanke. Men ändå så trevlig!

Jag har stött på tjänstemän i kommunen som inte kan förstå varför vi envisas med att påminna om att gamla Selma var född och bodde i Östra Ämtervik. Mårbacka ligger ju ändå i Sunne och det vore bättre om vi kunde säga det. Åtminstone utåt, det skulle gynna varumärket.
Selma själv var en smula obeslutsam. I sina tidiga brev skrev hon Mårbacka, Östra Emtervik och datum, men sedan hon börjat leverera mjölken till mejeriet i Sunne blev det Mårbacka, Sunne, det var där posten och telegrafen fanns. Lena Gynnemos första åtgärd som ny intendent blev att ändra tillbaka. Så nu heter det Mårbacka, 68696 Östra Ämtervik, som för hundra år sedan. Fast då utan postnummer.

Den som bor i tätorten bor förstås i Sunne, men mentalt bor vi andra i Gräsmark, Lysvik och förstås i Östra Ämtervik. Det blir tydligare så, fast alla bor vi ju i Sunne kommun men det är mer för att det är bestämt så. Det är möjligt att vi är värst här på östsidan. En hoper företagare med bondegener och föreningar för alla möjliga ändamål, alla håller ihop och Selma kastar en sagorik skugga över alltsammans. Det skapar en stabil identitet till nytta för helheten Sunne.

Hur det gick med frågesporten? Jo vi vann! För andra gången. Två poäng före Fölsvik, det var tight.
Det betyder inteckning i vandringspris, en stor butelj Champis och en belyst skylt med texten “Årets smartaste by” och kanske en notis i Fryksdals-Bygden.
Åtta tävlande lag, nya för i år var Skacksjö City och Skacksjö United. Joel Feltenmark spelade pausmusik och vi drack kaffe och köpte åror. Publiken var 25 personer och behållningen gick till nya flyktingmottagningen på Gylleby. En bra lördagseftermiddag på Sjösala i sagorika Östra Ämtervik.
/Matts NilssonInga kommentarer: