Inte lätt att orientera sig i prepositionslandet

Om att bo i eller på, kanske när
I Södra Ås bor vi i, på eller när. En tid för inte så länge sedan bodde vi i postlådor med nummer som Kungl Postverket bestämde åt oss. Det blev ganska mycket gny över detta och i slutändan blev det bestämt att den som ville fick lägga till sitt gårdsnamn till byadressen och göra det till officiell adress som Skatteverket sedan fastställde.
Men räddningstjänsten behövde ju ett nummer på huset eller gården för ambulansen eller brandkåren att hitta. Så numer bor jag i Södra Ås 180 När Alfred, lite långt och omständligt men så vill jag ha det.
Mina närmaste grannar bor På Åsen och På Hagen. På en ås bor man förstås men på hagen? Kor och får betar i hagen men människor bor på. Det är inte svårare än så, åtminstone inte i Södra Ås. Anders och Kerstin bor på Kuul, det är i sin ordning liksom att Bromans bor på Vaal. Rune Murare bor i Kvarna fast det är omöjligt rent praktiskt och Jan Åkare bor i Gata fast den går alldeles utanför huset, ve Gata hade varit bättre.
Kerstin och Lennart däremot bor Där Ner i Åsen, inte på som Sylvia och Carl Axel.
Monika och Bert Åkes hus är både i Backen och på Backkuul.
Per Sundqvists mamma växte upp i Brôten men han och Gudrun bor nu på Brôten.
Det är inte mycket att säga om detta men inte är det lätt för en invandrad att orientera sig i prepositionslandet. Inte lätt heller att förstå att Bosse sitter upphöjt på Sions Berg.

Svårast verkar det vara att bo när - eller når som det hette förr. När i betydelsen hos är ett mycket värmländskt, kanske t o m fryksdalskt sätt att uttrycka sig. Jag bor När Alfred, är du inneboende hos Alfred, har någon frågat, eller kanske betyder det nära, är det en granne som heter så? Och vem är Alfred? Då jag förklarar att det är min farfar, frågar man: Så han lever? Jag förklarar att han varit död i åttio år, då säger man: Då kan du ju inte bo hos honom! 

Nej men jag vill gärna bevara namntraditionen. Före honom hette stället När Måns åtminstone i hundra år men under Alfreds tid blev det ändring på det. Det var inte han utan hans samtid som gjorde det. Min far hette Nils och en gammal vän i familjen adresserar fortfarande julkortet till Matts när Nils när Alfred, ja det är svagheten med personnamn i gårdsnamn.

Detta var en lokal kulturhistorisk betraktelse. Mera kultur nästa gång./Matts Nilsson

Kommentarer

Populära inlägg