Mitt engagemang är ideellt, det sker av lust och har gjort livet rikare

Matts Nilsson heter jag som skall skriva på Sunnebloggen under två veckor. Jag bor tillsammans med Lilian, som jag varit gift med i femtio år, i Södra Ås, strax söder om Mårbacka i ett långt rött hus som heter När Alfred. I kökskammaren där är jag född. Jag har levat samtidigt med Selma Lagerlöf, fast bara under hennes sista och mitt första år. Två tredjedelar av mitt liv har jag bott här, resten i Stockholm och Karlstad.

Mitt yrkesliv blev inte som jag hade tänkt mej, det blev mycket bättre. Jag har aldrig arbetat med det jag utbildade mej till men med mycket annat som jag varit mera lämpad för. Jag har haft ett bra arbetsliv i offentliga och människonära verksamheter. Ledaruppgifter har jag haft mest hela tiden.

Mitt föräldrahem i Södra Ås har i alla tider varit vår fasta punkt i tillvaron oavsett bostadsort. Sedan 26 år tillbaka bor vi nu här för gott. Vårt hus ligger i kanten av Mårbackadalen - jag försöker i alla sammanhang lansera det namnet på den långa dalgång som sträcker sig uppifrån Bergskog och Östanås ner till mötet med Fryken i Prästbol. Vi har en vidunderlig utsikt över dalen med välskötta åkrar och horisonter som möter blicken över Fryksdalshöjden. Jag sköter vår skog och vårt hus som jag alltid har gjort och ser till att tomten är ansad.

Vi har en vidunderlig utsikt över dalen med välskötta åkrar och horisonter som möter blicken över Fryksdalshöjden

Det är nog ändå mitt föreningsengagemang som gjort att jag får blogga. Allt bottnar i mitt intresse för den så kallade Kulturen, detta svårförklarliga begrepp som somliga tar till sig med hull och hår och andra hänger upp sig på. Mitt intresse har sin botten i Östra Emterviks hembygdsförening och har fördjupats bl a i styrelsen för Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris med kulturveckan i Sunne och i Mårbackastiftelsens styrelse. Mitt engagemang är ideellt och det sker av lust och har gjort livet rikare.

Vad kan jag skriva om har jag frågat Kathrin Ramström som styr och ställer med Bloggen. Om vad du vill har hon svarat. Därför skall jag skriva om den vindfällda skogen, om vår värmländska identitet, om gårdars namn och prepositioner, om Selma förstås och om den bok jag skrivit om Alma på Mårbacka som skall presenteras på Bokmässan i Göteborg nästa vecka. Annat kanske också dyker upp.

Det är i alla fall så jag har tänkt/Matts Nilsson

Kommentarer

A på Hörn sa…
Va kul Maats o få läsa dina blogginlägg. Trädgården lika fin som ja minns från ja va litta =) o dä va ju ett tag sen! Hälsningar från Annika på Hörn (Södertälje)

Populära inlägg